Zelená výprodeji! Produkty v původním kabátku se slevou až 40 %Vyberte si. Jen do vyprodání zásob.

Cuketové bramboráky

  • Bez lepku
  • Oběd
  • Večeře
Recept na cuketové placky
  • snadné
  • 1 porce
  • 20 min
  • od 1. kroku
Cuketa vyživí, zasytí a očistí. Připravili jsme z ní šťavnaté cuketové placky a ke klasickému bramboráku se jen tak nevrátíme. Zkuste to taky. Hned od 1. kroku dietního plánu.

Na cuketové bramboráky potřebujeme

Proteinová placka – příchuť česnek (7 porcí)25 g
Cuketa100 g
Celer bulva30 g
Česnek3 g
Olivový olej20 ml
Majoránkadle chuti
Drcený kmíndle chuti
Sůldle chuti
Pepřdle chuti
Ředkvička30 g
Salát ledový50 g
Salát římský50 g
Salát rukola50 g
Voda30 ml
Aceto balsamico5 ml

Nechcete vážit?

  • 3 g česneku je zhruba 1 menší stroužek. 
  • 20 ml olivového oleje jsou přibližně 2 polévková lžíce. 
  • 30 g ředkviček jsou asi 3 kusy. 
  • 5 ml aceta balsamica je zhruba 1 čajová lžička.

Jak připravit cuketové bramboráky

  1. Cuketu omyjeme a i se slupkou nastrouháme na hrubém struhadle, trochu osolíme a necháme pustit vodu. 
  2. Celer nastrouháme na jemném struhadle a přidáme k cuketě. 
  3. Směs na proteinovou placku nasypeme k cuketě s celerem, dochutíme prolisovaným česnekem, majoránkou, kmínem a opepříme. 
  4. Podle hustoty směsi (záleží, jak moc cuketa pustila vodu) postupně přidáváme po lžících vodu, vždy zamícháme. Směs nesmí být příliš řídká. 
  5. Ze směsi tvoříme lžící malé bramboráčky, které osmažíme na pánvi na lžíci olivového oleje. 
  6. Zatím co se bramboráčky smaží, nachystáme si zálivku na salát. Smícháme lžíci olivového oleje se lžičkou balsamica, dochutíme solí a pepřem. 
  7. Směs listových salátů doplníme nakrájenými ředkvičkami, důkladně promícháme se zálivkou. 
  8. Upečené bramboráčky podáváme s ochuceným salátem.

Cuketa – zelený zázrak

Vzhledem k obsahu vody nás cuketa v horkých dnech zavlaží, a nejen to! Obsahuje nezanedbatelné množství minerálních látek, které v horku ztrácíme pocením. Jedná se zejména o draslík, fosfor, hořčík, vápník, sodík, železo a zinek. Velmi důležité jsou draslík a hořčík. Především draslík se jako jedna z mála minerálních látek podílí na udržování optimální hodnoty krevního tlaku. Nejvhodnější pro kuchyňskou přípravu jsou cukety, které mají 20 až 25 cm, které nemají zralá a tedy tvrdá semínka a celkově jsou křehčí.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 384 kJ/331 kcal
Bílkoviny20,3 g
Sacharidy13,8 g
Tuky2,1 g
Vláknina4,5 g

Použité produkty

Hodnocení od našich spokojených zákazníků

4,6
20 hodnocení
Silvie Labuťová autorka receptů KetoDiet

Autor

Silvie Labuťová
Profil autora

Autorka báječných keto receptů z těch nejkvalitnějších surovin. Je důkazem toho, že vařit se dá chutně i bez zbytečných cukrů.