Týden slev navíc! Využijte Black Friday a objednejte se slevou až 70 %. Jen do neděle 4.12. Tak rychle do e-shopu!

Cuketové lasagne

  • Bez lepku
  • Oběd
  • Večeře
  • snadné
  • 3 porce
  • 45 min
  • od 2. kroku
Recept na cuketové lasagne se sýrem

Lasagne chutnají báječně! A nemusí být nutně z plátů těstovin přelitých bešamelem. Zkuste naši variaci s cuketou. Zasytí vás, jsou bez lepku a jejich příprava je opravdu snadná.

Na cuketové lasagne potřebujeme

Proteinová omeleta – příchuť slanina (7 porcí)27 g
Cuketa300 g
Loupaná rajčata100 g
Mleté hovězí maso120 g
Olivový olej20 ml
Česnek3 g
Parmezán20 g
Cibule červená30 g
Čerstvá bazalka6 lístků
Sůldle chuti
Pepřdle chuti
Paprika mletá sladká1 g
Smetana na vaření120 ml

Nechcete vážit?

Z uvedených surovin připravíme 3 porce cuketových lasagní.

  • 27 g proteinové omelety = 1 sáček
  • 20 ml olivového oleje = 2 polévkové lžíce
  • 3 g česneku = 1 střední stroužek
  • 20 g strouhaného parmezánu = cca 3 polévkové lžíce
  • 1 g mleté sladké papriky = 1/3 čajové lžičky

Jak připravit cuketové lasagne

  1. Škrabkou na brambory si naloupeme z cukety lasagne, které lehce osolíme (cuketa pustí vodu).
  2. Na lžíci olivového oleje orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli, ke které přidáme mleté maso a opečeme ho.
  3. Jakmile je maso opečené, přidáme prolisovaný česnek a promícháme.
  4. Směs dochutíme troškou mleté červené papriky, nasekanou bazalkou, solí a pepřem.
  5. Na závěr vložíme loupaná rajčata a ještě krátce prohřejeme.
  6. Směs na proteinovou omeletu důkladně rozmícháme ve smetaně a necháme minutu odstát.
  7. Zapékací misku vymažeme lžící oleje a na dno vyskládáme lasagne z cukety.
  8. Na vrstvu lasagní dáme trochu masové směsi a přelijeme asi 1/3 smetanové směsi, která nám nahradí bešamel.
  9. Takto střídáme vrstvy. Střídání zakončíme vrstvou lasagní, kterou polijeme zbytkem smetanové směsi.
  10. Pečeme v předehřáté troubě na 190 °C zhruba 30 minut.
  11. Lasagne vyndáme z trouby, posypeme strouhaným sýrem a vrátíme ještě na cca 5 minut zpět do trouby zapéct.

Po jaké cuketě sáhnout?

Pro kuchyňskou přípravu jsou nejvhodnější ty o velikosti 20 až 25 cm. Takové cukety nemají zralá (tvrdá) semínka a celkově jsou křehčí.

Cuketa – zelený zázrak

Vzhledem k obsahu vody vás cuketa v horkých dnech zavlaží, a nejen to!

Obsahuje nezanedbatelné množství minerálních látek, které v horku ztrácíme pocením. Jedná se zejména o draslík, fosfor, hořčík, vápník, sodík, železo a zinek. Velmi důležité jsou draslík a hořčík. Především draslík se jako jedna z mála minerálních látek podílí na udržování optimální hodnoty krevního tlaku.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 195 kJ/286 kcal
Bílkoviny19,7 g
Sacharidy9 g
Tuky19 g
Vláknina1,8 g

Použité produkty

Hodnocení od našich spokojených zákazníků

4,7
3 hodnocení
Silvie Labuťová autorka receptů KetoDiet

Autor

Silvie Labuťová
Profil autora

Autorka báječných keto receptů z těch nejkvalitnějších surovin. Je důkazem toho, že vařit se dá chutně i bez zbytečných cukrů.

Co takhle další dietní recepty se zeleninou?