Zapečený květák se sýrem

3 hodnocení

Recept na zapečený květák se sýrem
Recept na zapečený květák se sýrem

Jednoduché, zdravé a přitom skvělé hlavní jídlo. Bez masa, bez lepku, vhodné i do diety. Ale nebojte, má šmrnc! Zapečený květák se sýrovou krustou na povrchu musíte zkusit.

Na zapečený květák se sýrem potřebujeme

Proteinová omeleta – příchuť sýr (7 porcí)27 g
Květák200 g
Cibulka jarní30 g
Vaječný bílek2 ks
Máslo15 g
Zakysaná smetana150 g
Tvrdý sýr (45 % tuku)20 g
Sůldle chuti
Pepřdle chuti
Čerstvá pažitka10 g
Drcený kmín1 g
Muškátový oříšek1 g

Bude se vám hodit

Z uvedených surovin vytvoříme 2 porce zapečeného květáku.
Na recept jsme použili 45% eidam.

  • 27 g proteinové omelety = 1 sáček
  • 10 g čerstvé pažitky = 1 hrst
  • 1 g drceného kmínu = 1/3 čajové lžičky
  • 1 g mletého muškátového oříšku = 1/3 čajové lžičky

Jak připravit zapečený květák

  1. Květák rozebereme na drobné růžičky a dáme ho vařit do vroucí osolené vody asi na 10 minut (délka vaření se odvíjí od velikosti květákových růžiček).
  2. Uvařený květák scedíme, dáme okapat a smícháme s najemno nakrájenou jarní cibulkou.
  3. V zakysané smetaně rozšleháme bílky a směs na sýrovou proteinovou omeletu.
  4. Jakmile se vše spojí, přimícháme nasekanou pažitku, trochu osolíme, opepříme, dochutíme špetkou mletého kmínu a muškátového oříšku.
  5. Zapékací misku vymažeme máslem a přendáme do ní uvařený květák s cibulkou.
  6. Zalijeme směsí ze zakysané smetany a dáme péct do předehřáté trouby na 190 °C asi na 10–15 minut.
  7. Jakmile začnou zlátnou okraje, vyndáme květák z trouby.
  8. Posypeme ho nahrubo nakrájeným tvrdým sýrem a dáme zpět do trouby ještě asi na 5 minut.

Ze zbytku květáku si připravte salát

Pokud vám zbyde kousek květáku, připravte si z něho výborný květákový salát. Postup je jednoduchý.  

  1. Růžičky květáku povaříme v osolené vodě tak, aby zůstaly trochu křupavé.  
  2. Červenou cibuli a jarní cibulku nasekáme najemno.  
  3. Květák scedíme. Ještě horký ho dochutíme solí, pepřem, bílým vinným octem a olivovým olejem.  
  4. Přidáme k němu cibuli a jarní cibulku.  
  5. Vše promícháme a salát necháme vychladnout.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 275 kJ/305 kcal
Bílkoviny19,9 g
Sacharidy11,3 g
Tuky19,4 g
Vláknina4 g

Použité produkty

Hodnocení od našich spokojených zákazníků

4,7
3 hodnocení
Silvie Labuťová autorka receptů KetoDiet

Autorka báječných keto receptů z těch nejkvalitnějších surovin. Je důkazem toho, že vařit se dá chutně i bez zbytečných cukrů.

Proteinová omeleta obohatí i další recepty

Protein rovnou do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů