Jak připravit zapečený květák
- Květák rozebereme na drobné růžičky a dáme ho vařit do vroucí osolené vody asi na 10 minut (délka vaření se odvíjí od velikosti květákových růžiček).
- Uvařený květák scedíme, dáme okapat a smícháme s najemno nakrájenou jarní cibulkou.
- V zakysané smetaně rozšleháme bílky a směs na sýrovou proteinovou omeletu.
- Jakmile se vše spojí, přimícháme nasekanou pažitku, trochu osolíme, opepříme, dochutíme špetkou mletého kmínu a muškátového oříšku.
- Zapékací misku vymažeme máslem a přendáme do ní uvařený květák s cibulkou.
- Zalijeme směsí ze zakysané smetany a dáme péct do předehřáté trouby na 190 °C asi na 10–15 minut.
- Jakmile začnou zlátnou okraje, vyndáme květák z trouby.
- Posypeme ho nahrubo nakrájeným tvrdým sýrem a dáme zpět do trouby ještě asi na 5 minut.