
- velmi snadné
- 2 porce
- 45 min
- od 2. kroku

Jednoduché, zdravé a přitom skvělé hlavní jídlo. Bez masa, bez lepku, vhodné i do diety. Ale nebojte, má šmrnc! Zapečený květák se sýrovou krustou na povrchu musíte zkusit.
Na zapečený květák se sýrem potřebujeme
Proteinová omeleta – příchuť ementál a sušená rajčata | 27 g |
Květák | 200 g |
Cibulka jarní | 30 g |
Vaječný bílek | 2 ks |
Máslo | 15 g |
Zakysaná smetana | 150 g |
Tvrdý sýr (45 % tuku) | 20 g |
Sůl | dle chuti |
Pepř | dle chuti |
Čerstvá pažitka | 10 g |
Drcený kmín | 1 g |
Muškátový oříšek | 1 g |
Bude se vám hodit
Z uvedených surovin vytvoříme 2 porce zapečeného květáku.
Na recept jsme použili 45% eidam.
- 27 g proteinové omelety = 1 sáček
- 10 g čerstvé pažitky = 1 hrst
- 1 g drceného kmínu = 1/3 čajové lžičky
- 1 g mletého muškátového oříšku = 1/3 čajové lžičky
Jak připravit zapečený květák
- Květák rozebereme na drobné růžičky a dáme ho vařit do vroucí osolené vody asi na 10 minut (délka vaření se odvíjí od velikosti květákových růžiček).
- Uvařený květák scedíme, dáme okapat a smícháme s najemno nakrájenou jarní cibulkou.
- V zakysané smetaně rozšleháme bílky a směs na sýrovou proteinovou omeletu.
- Jakmile se vše spojí, přimícháme nasekanou pažitku, trochu osolíme, opepříme, dochutíme špetkou mletého kmínu a muškátového oříšku.
- Zapékací misku vymažeme máslem a přendáme do ní uvařený květák s cibulkou.
- Zalijeme směsí ze zakysané smetany a dáme péct do předehřáté trouby na 190 °C asi na 10–15 minut.
- Jakmile začnou zlátnou okraje, vyndáme květák z trouby.
- Posypeme ho nahrubo nakrájeným tvrdým sýrem a dáme zpět do trouby ještě asi na 5 minut.
Ze zbytku květáku si připravte salát
Pokud vám zbyde kousek květáku, připravte si z něho výborný květákový salát. Postup je jednoduchý.
- Růžičky květáku povaříme v osolené vodě tak, aby zůstaly trochu křupavé.
- Červenou cibuli a jarní cibulku nasekáme najemno.
- Květák scedíme. Ještě horký ho dochutíme solí, pepřem, bílým vinným octem a olivovým olejem.
- Přidáme k němu cibuli a jarní cibulku.
- Vše promícháme a salát necháme vychladnout.

Výživové hodnoty | |
---|---|
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci: | 1 243 kJ/ 297 kcal |
Bílkoviny | 19,7 g |
Sacharidy | 9,5 g |
Tuky | 19,4 g |
Vláknina | 3,8 g |
Použité produkty
Hodnocení od našich spokojených zákazníků
4,7
3 hodnocení
Vhodné jako
Autor
Silvie LabuťováAutorka báječných keto receptů z těch nejkvalitnějších surovin. Je důkazem toho, že vařit se dá chutně i bez zbytečných cukrů.
Proteinová omeleta obohatí i další recepty
Online

Potřebujete poradit?

Protein rovnou do e-mailu
Recepty, novinky a tajné akce.
Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.
Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů