Zelená výprodeji! Produkty v původním kabátku se slevou až 40 %Vyberte si. Jen do vyprodání zásob.

Zapečený fenykl

  • Bez lepku
  • Snídaně
  • Oběd
  • Večeře
Recept na zapečený fenykl se sýrem a semínky
  • snadné
  • 2 porce
  • 70 min
  • od 2. kroku
I když na našich stolech není fenykl běžnou zeleninou, jeho přednosti znali a využívali už staří Řekové a Římané. Cenili si ho pro jeho kořenitou vůni, nasládlou chuť i léčivou sílu. Objevte ho i vy.

Na zapečený fenykl potřebujeme

Proteinová omeleta – příchuť sýr (7 porcí)27 g
Fenykl250 g
Smetana na vaření150 ml
Olivový olej5 ml
Tvrdý sýr (45 % tuku)20 g
Dýňová semínka10 g
Slunečnicová semínka10 g
Čerstvá petrželkadle chuti
Čerstvá pažitkadle chuti
Sůldle chuti
Pepřdle chuti

Bude se vám hodit

  • 27 g proteinové omelety je 1 sáček.
  • 5 ml olivového oleje je zhruba 1 čajová lžička.

Na tento recept jsme použili:

  • tvrdý sýr – ementál, obsah tuku 45 %
  • smetanu na vaření, obsah tuku 12 %

Z uvedených surovin připravíme 2 porce zapečeného fenyklu.

Jak připravit zapečený fenykl

  1. Omyjeme fenykl a nakrájíme ho na tenké plátky, poklademe do zapékací misky, kterou jsme vymazali olivovým olejem.
  2. Ochutíme solí, pepřem a nasekanými bylinkami.
  3. Směs na vaječnou omeletu rozmícháme ve smetaně na vaření a zalijeme jí připravený fenykl.
  4. Zapékací misku přikryjeme alobalem, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 45 minut.
  5. Mezitím si na sucho na pánvi opražíme dýňová a slunečnicová semínka.
  6. Zapékací misku vyndáme a odstraníme alobal.
  7. Fenykl posypeme nastrouhaným tvrdým sýrem a pečeme v odkryté misce dalších asi 10 minut, dokud sýr nezezlátne.
  8. Při podávání posypeme opraženými semínky a ozdobíme nasekanými bylinkami.

Fenykl pro zdraví i redukci váhy

  • Jedná se o nízkoenergetickou potravinu, a proto ho mohou s chutí chroupat i ti, kteří bojují s nadváhou.
  • Díky relativně vysokému obsahu vitamínu C, draslíku a kyselině listové je vhodný pro podporu imunity.
  • Odvodňuje tělo a zbavuje střeva jedovatých látek.
  • Posiluje nervovou soustavu, zbavuje napětí a navozuje dobrou náladu.
  • Při rýmě a kašli odhleňuje.
  • Svědčí maminkám, které krátce po porodu ještě nemohou jíst kvůli nadýmání všechnu zeleninu. Fenykl, který působí proti nadýmání, mohou konzumovat jak syrový, tak i tepelně upravený.

Výživové hodnoty

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 310 kJ/313 kcal
Bílkoviny19,7 g
Sacharidy10,4 g
Tuky20,9 g
Vláknina6,7 g

Použité produkty

Hodnocení od našich spokojených zákazníků

4,7
20 hodnocení
Silvie Labuťová autorka receptů KetoDiet

Autor

Silvie Labuťová
Profil autora

Autorka báječných keto receptů z těch nejkvalitnějších surovin. Je důkazem toho, že vařit se dá chutně i bez zbytečných cukrů.