
⚡ Night Shopping sleva 35 %
Platí i na novinky a limitky* s kódem: NIGHT35KD
Platí i na novinky a limitky* s kódem: NIGHT35KD
Nadýmání během diety? Možná za něj nemůže to, co si myslíte. Výživový poradce Jiří Skála odhalí jeho příčiny a poradí, jak plynatosti předcházet. Zajímá vás, které běžné potraviny mohou být viníky a jaká tajemství skrývají babské rady proti nafouknutému břichu? Čtěte dál.
Okolo tohoto tématu panuje jeden velký mýtus, a to že bílkoviny nadýmají. Bílkoviny samy o sobě nenadýmají. Nadýmat ale můžou:
Jejich součástí je kromě bílkovin také vláknina a nestravitelné sacharidy. Některé z těchto sacharidů se v tenkém střevě nerozkládají a fermentují. To vede k tvorbě plynů.
Některé potraviny bohaté na bílkoviny, zejména živočišného původu (maso) mohou být pro zažívací systém těžší k trávení. A jsme zase u nepohodlí a nadýmání.
Pokud jste vůči nim intolerantní, příčinou plynatosti můžou být umělá sladidla nebo laktóza obsažená v některých doplňcích stravy.
Někteří lidé mohou být při příliš vysokém příjmu citlivější na trávení bílkovin, a to může způsobovat nadýmaní.
U proteinových nápojů může nadýmání způsobovat především prebiotická vláknina inulin. Pokud jste nebyli před dietou nebyli na vlákninu zvyklí, její náhlý vyšší příjem vám může způsobovat plynatost.
U tyčinek může zase nadýmání způsobovat látka zvaná oligofruktóza. Ta je známá tím, že podporuje zdraví střevní mikroflóry, protože slouží jako potrava pro prospěšné bakterie v trávicím traktu. U někoho však může vyvolat nadýmání a další zažívací obtíže. Ve střevě totiž fermentuje, což může vést k produkci plynů.
Když se k tomu přidá ještě doporučené množství zeleniny, dostanete se na výrazný příjem vlákniny během dne.
Dostatečné množství vlákniny je žádoucí. Ukazuje se, že má pozitivní vliv na zdraví trávicího traktu, kontrolu hmotnosti, ale také na regulaci hladiny cukru v krvi. Pokud vám její náhlé zvýšení způsobuje zažívací potíže, doporučuji její příjem zvyšovat postupně a sledovat, jak bude vaše tělo reagovat. Chvíli zkrátka trvá, než si na ni trávící trakt zvykne.
Do mnoha jídel a nápojů už dnes přidáváme patentovanou směs enzymů DigeZyme. Nenechte se zmást ne příliš lákavým názvem. Jedná se o enzymy, které zlepšují trávení a vstřebávání živin. Na výsledné chuti konkrétních jídel je nepoznáte. Jinak řečeno: tyto enzymy vašemu tělu prospějí, chuť jídla nijak neovlivní.
Konkrétně je v této směsi 5 druhů enzymů (amyláza, proteáza, laktáza, lipáza a celuláza), které:
Přetrvávají-li problémy s nadýmáním a bolestí v podbřišku, doporučuji:
Vyhnout se potravinám, které k nadýmání přispívají (fazolím, cibuli, brokolici, zelí) nebo i potravinám s vysokým obsahem sodíku (ten mají slané potraviny).
A naopak existují některé potraviny nebo bylinky, které mohou pomoci zmírnit stav plynatosti. Jsou to např.:
Foto: Depositphoto, KetoDiet
Tenhle článek stojí za sdílení!
Výživový poradce a kondiční trenér v jedné osobě. Zodpovědně rozšiřuje náš sortiment o nové produkty a píše články z oblasti zdravého životního stylu.
Jako správný copywriter zásobuje náš blog novinkami ze světa proteinové diety, rozhovory o hubnutí a články z oblasti aktivního životního stylu.