3 tipy, jak zmírnit nadýmání nejen během diety
Nadýmání během diety? Možná za něj nemůže to, co si myslíte. Výživový poradce Jiří Skála odhalí jeho příčiny a poradí, jak plynatosti předcházet. Zajímá vás, které běžné potraviny mohou být viníky a jaká tajemství skrývají babské rady proti nafouknutému břichu? Čtěte dál.

Keto dieta a nadýmání – proč jsou spojovány?
Okolo tohoto tématu panuje jeden velký mýtus, a to že bílkoviny nadýmají. Bílkoviny samy o sobě nenadýmají. Nadýmat ale můžou:
Potraviny, které jsou na bílkoviny bohaté (např. luštěniny)
Jejich součástí je kromě bílkovin také vláknina a nestravitelné sacharidy. Některé z těchto sacharidů se v tenkém střevě nerozkládají a fermentují. To vede k tvorbě plynů.
Těžce stravitelné bílkoviny
Některé potraviny bohaté na bílkoviny, zejména živočišného původu (maso) mohou být pro zažívací systém těžší k trávení. A jsme zase u nepohodlí a nadýmání.
Některé doplňky stravy
Pokud jste vůči nim intolerantní, příčinou plynatosti můžou být umělá sladidla nebo laktóza obsažená v některých doplňcích stravy.
Poruchy trávení
Někteří lidé mohou být při příliš vysokém příjmu citlivější na trávení bílkovin, a to může způsobovat nadýmaní.
Nadýmání po proteinových nápojích
U proteinových nápojů může nadýmání způsobovat především prebiotická vláknina inulin. Pokud jste nebyli před dietou nebyli na vlákninu zvyklí, její náhlý vyšší příjem vám může způsobovat plynatost.
Nadýmání po proteinových tyčinkách
U tyčinek může zase nadýmání způsobovat látka zvaná oligofruktóza. Ta je známá tím, že podporuje zdraví střevní mikroflóry, protože slouží jako potrava pro prospěšné bakterie v trávicím traktu. U někoho však může vyvolat nadýmání a další zažívací obtíže. Ve střevě totiž fermentuje, což může vést k produkci plynů.
Citlivost na vlákninu a prebiotika se u každého z nás liší.

Vláknina je také v zelenině
Když se k tomu přidá ještě doporučené množství zeleniny, dostanete se na výrazný příjem vlákniny během dne.
Je tedy potřeba přijímat vlákniny méně?
Dostatečné množství vlákniny je žádoucí. Ukazuje se, že má pozitivní vliv na zdraví trávicího traktu, kontrolu hmotnosti, ale také na regulaci hladiny cukru v krvi. Pokud vám její náhlé zvýšení způsobuje zažívací potíže, doporučuji její příjem zvyšovat postupně a sledovat, jak bude vaše tělo reagovat. Chvíli zkrátka trvá, než si na ni trávící trakt zvykne.
Je možné nadýmání v dietě nějak předcházet?
Do mnoha jídel a nápojů už dnes přidáváme patentovanou směs enzymů DigeZyme. Nenechte se zmást ne příliš lákavým názvem. Jedná se o enzymy, které zlepšují trávení a vstřebávání živin. Na výsledné chuti konkrétních jídel je nepoznáte. Jinak řečeno: tyto enzymy vašemu tělu prospějí, chuť jídla nijak neovlivní.
DigeZyme zblízka
Konkrétně je v této směsi 5 druhů enzymů (amyláza, proteáza, laktáza, lipáza a celuláza), které:
- Podporují trávení: Pomáhají tělu lépe trávit potravu, což může snížit pocit nadýmání a diskomfortu po jídle.
- Zlepšují absorpci živin: Efektivní trávení vede k lepšímu vstřebávání živin v těle, což může přispět k celkovému zdravotnímu stavu.
- Pomáhají při intolerancích: Mohou být prospěšné pro osoby s intolerancemi na některé potraviny, například laktózu, nebo pro ty, kteří mají potíže s trávením některých složek potravy.
- Podporují zdraví střev: Správné trávení a asimilace živin mohou přispět k zdravějšímu mikrobiomu ve střevech.
- Lepší trávení a vstřebávání živin může vést ke zvýšení celkové energie a vitality.
Pokud i přesto plynatost a nafouknuté břicho nepřestává?
Přetrvávají-li problémy s nadýmáním a bolestí v podbřišku, doporučuji:
- Postupnou adaptaci: Pokud vám v minulosti chyběla v jídelníčku vláknina, její příjem zvyšujte postupně.
- Hydrataci: Zvyšování příjmu vlákniny by mělo jít ruku v ruce se zvyšováním příjmu tekutin. Dbejte na to, abyste pili dostatek vody, aby se vláknina mohla efektivně uplatňovat v trávicím systému.
- Upravit způsob konzumace:
- Jezte pomalu: Při rychlém jídle se do žaludku dostává více vzduchu, což může vést k nadýmání. Snažte se jíst pomalu a dobře žvýkat.
- Omezte žvýkačky a sycené nápoje: Ty mohou také způsobovat polykání vzduchu.
- Pravidelný pohyb: Fyzická aktivita pomáhá podpořit trávení a může zmírnit nadýmání.
- Relaxace a dýchání: Stres může mít negativní vliv na trávení. Zkuste techniky relaxace, jako jsou meditace, jóga nebo hluboké dýchání.
- Probiotické doplňky: Mohou pomoci udržovat zdravou rovnováhu střevních bakterií a podpořit trávení.
Máš nějaké osvědčené babské rady proti nadýmání?
Vyhnout se potravinám, které k nadýmání přispívají (fazolím, cibuli, brokolici, zelí) nebo i potravinám s vysokým obsahem sodíku (ten mají slané potraviny).
A naopak existují některé potraviny nebo bylinky, které mohou pomoci zmírnit stav plynatosti. Jsou to např.:
- fenykl,
- máta,
- anýz,
- zázvor,
- mléčné výrobky bohaté na probiotické kultury (kefír, acidofilní mléko atd.).
Foto: Depositphoto, KetoDiet
Tenhle článek stojí za sdílení!

Bažíte po dalších tématech?
Autor
Jiří SkálaVýživový poradce a kondiční trenér v jedné osobě. Zodpovědně rozšiřuje náš sortiment o nové produkty a píše články z oblasti zdravého životního stylu.
Autor
Tereza BřízováJako správný copywriter zásobuje náš blog novinkami ze světa proteinové diety, rozhovory o hubnutí a články z oblasti aktivního životního stylu.
Co ovlivňuje kvalitu střevního mikrobiomu?
