🌜 Night Shopping –24 % téměř na vše* s kódem NIGHT2D4 🌛 Do neděle probíhá také 🌸 jarní výprodej se slevami až 50 %.

5 účinných tipů, jak se zbavit celulitidy

9. 8. 2022Tento článek vám zabere 7 min čteníredakce KetoDiet

Celulitida, jinak také pomerančová kůže, je pro mnohé ženy velkým strašákem. Obzvlášť v létě, kdy plavky a slunce odhalí i to, co nechceme. Co stojí za vznikem celulitidy a jak se jí zbavit? Máme pro vás několik ověřených tipů!

Celulitida na stehnech, na břiše a na zadku trápí většinu žen.

Co je to celulitida? 7 nejčastějších otázek

1. Co je to celulitida?

Celulitida je lokální metabolická porucha podkožní tkáně, která je způsobena lymfatickými změnami. Je to především estetický problém, který postihuje většinou ženy (a z části i muže). Poznáme ji podle dolíčků, hrbolků a nerovností na pokožce. Nejčastěji se setkáváme s celulitidou na stehnech, zadku, břiše, pažích nebo bocích.

2. Jak se zbavit celulitidy na stehnech?

Odstranit nebo zmírnit ji můžete pomocí:

  • anticelulitidních masáží,
  • lymfatickou masáží,
  • vakuových baněk na celulitidu,
  • vyváženou stravou a pitným režimem,
  • pravidelným pohybem,
  • masážním kartáčem nebo válečkem na celulitidu,
  • maderoterapií.

3. Co na celulitidu?

Na pomerančovou kůži obecně pomáhá pravidelný pohyb, dostatečný pitný režim, vyvážená strava, masáže, kosmetické přípravky a omezení sacharidů.

4. Jaké jsou cviky na celulitidu?

Ideálním cvičením je jóga, která vám skvěle rozproudí lymfatický systém. Účinnými sporty v boji proti celulitidě jsou také plavání, běh nebo zumba. Pro zpevnění svalů a pokožky můžete zařadit i silový trénink v posilovně.

Nejste si jisti, zda můžete sportovat i v průběhu keto diety? Na toto téma jsme pro vás napsali článek Můžu sportovat již od 1. kroku? Ano, ale...

5. Pomáhá baňkování na celulitidu?

Vakuová baňka na celulitidu redukuje projevy již vzniklých dolíčků na minimum a eliminuje jejich vznik díky podtlaku a stlačení kůže, která se následně zvedá.

Baňkování pomáhá k:

  • mikrocirkulaci krve,
  • eliminaci celulitidy,
  • uvolnění ztuhlého svalstva,
  • prohřátí pokožky,
  • podpoře lymfatického systému,
  • redukci projevů celulitidy.

6. Pomáhají masáže na celulitidu?

Z hlediska léčby pomerančové kůže jsou masáže přímo skvělé. Pomáhají totiž odvádět přebytečnou vodu z těla, zlepšují krevní oběhzpevňují pokožku. Dokáží velmi dobře zmírnit projevy celulitidy a pomáhají k jejímu odstranění.

7. Jaké jsou nejlepší krémy na celulitidu?

Krémy, oleje a gely proti celulitidě dokážou její projevy zmírnit. Podpoří zpevnění pokožkyvyhlazení kůže. Ideální jsou v kombinaci s masážemi proti celulitidě nebo baňkováním.

Co pomáhá na celulitidu a jak se zbavit celulitidy na stehnech?

Jak celulitida vzniká?

K celulitidě dochází ukládáním podkožních tukových buněk a narušením struktury pojivové tkáně (kolagenu a elastinu) v pokožce. Tento proces je pokožce naprosto přirozený, ale většina žen se snaží nevzhledných hrbolků zbavit nebo je alespoň zmírnit.

Vznik celulitidy ovlivňují:

  • hormonální změny,
  • genetika,
  • pomalý metabolismus,
  • nevyvážená strava a nezdravý životní styl,
  • nedostatečná pohybová aktivita,
  • dehydratace,
  • procento tělesného tuku.

Stupně celulitidy

1. stupeň – Pomerančová kůže je viditelná pouze při stlačení pokožky nebo štípnutí.

2. stupeň – Celulitida je patrná, když sedíte, a projevuje se drobnými nerovnostmi na povrchu kůže (především na stehnech).

3. stupeň – Pomerančová kůže je hlubší a viditelná vestoje i vleže.

4. stupeň – Kůže je tvořena výraznými nerovnostmi, až hrbolky. Tento stupeň celulitidy je již neléčitelný a může způsobovat zdravotní problémy.

Jak vzniká celulitidy a co ovlivňuje vznik celulitidy?

Jak na celulitidu? 5 ověřených tipů

1. Pravidelný pohyb

Pohyb přispívá k redukci hmotnosti a tukových zásob. Proto je pohyb jedním z nejúčinnějších způsobů, jak předcházet celulitidě a zmírnit její projevy. Pohybem zlepšíte i funkci lymfatického systému.

Zkuste párkrát do týdne jógu, běh, brusle, kolo nebo silové cvičení. Vyberte si pohyb, který vás baví a zároveň udělejte i něco pro své zdraví.

Vyzkoušejte i cviky proti celulitidě, které vás sice celulitidy nezbaví, ale pomohou s formováním celého těla.

Pokud vás trápí celulitida na břiše, zařaďte k pravidelnému cvičení a vyváženému jídelníčku i cviky na břicho. Uvidíte, že výsledky se brzy dostaví.

Zaměřili jsme se i na hubnutí stehen, místa, kde se celulitida zabydluje velmi často.

2. Vyvážený jídelníček a pitný režim

Chcete zhubnout břicho, zmírnit celulitidu na břiše nebo na stehnech? Vyvážená strava je základ! Skládá se váš jídelníček převážně z nezdravých tuků, sacharidů a rychlých cukrů? Pak je na čase s tím něco udělat.

Nezapomínejte ani na pitný režim! V boji proti pomerančové kůži musí být vaše pokožka dostatečně hydratovaná. Jedině tak máte nad celulitidou šanci vyhrát.

Můžou za vaši celulitidu kila navíc?

Použijte naši BMI kalkulačku a zjistíte, jestli trpíte nadváhou. Pokud ano, můžete vyzkoušet některý z našich dietních plánů, který vám pomůže v cestě za vysněnou postavu.

3. Masáže proti celulitidě

Masáže skvěle fungují jako prevence i jako zmírnění projevů pomerančové kůže. Zlepšují krevní oběh, lymfatický systém a v kombinaci s krémy, oleji nebo gely proti celulitidě zlepšují prokrvení, elasticitu a pevnost pokožky.

Mezi nejoblíbenější masáže proti celulitidě patří:

  • lymfatické masáže,
  • maderoterapie,
  • anticelulitidní masáže,
  • vakuové masáže.

4. Kartáče, baňky, válečky, vakuové přístroje

Používáním těchto speciálních nástrojů a přístrojů dochází k redukcizmírnění projevů celulitidy. Masáž speciálním kartáčem, baňkami a válečky rozproudí lymfatický systém, krevní oběh, zpevňuje a vrací pokožce její pružnost.

Baňky a vakuové přístroje pokožku nasávají, masírují a lymfatickým systémem vyplavují narušené tukově buňky z těla ven. Pokožka se tak postupně zbavuje tukových zásob a celulitidy.

5. Podpora funkce lymfatického systému

Věděli jste, že lymfatický systém se může snadno „ucpat“ a je potřeba ho jednou za čas pročistit? Povíme vám, jak na to.

7 tipů, jak pročistit lymfatický systém

  1. Pijte čistou vodu.
  2. Cvičte.
  3. Sprchujte se střídavě studenou a horkou vodou.
  4. Vyhýbejte se těsnému oblečení.
  5. Dělejte si pravidelně peeling celého těla.
  6. Používejte bylinky (koriandr, echinaceu, petržel, astragalus).
  7. Konzumujte potraviny, které podporují tok lymfy (brusinky, česnek, ovoce, avokádo, ořechy, chia semínka).
Pravidelný pohyb, masáže a baňky vám pomohou se zbavit celulitidy

Celulitida v těhotenství

V těhotenství se projevy celulitidy mohou zhoršit díky vyšší hladině ženských hormonů. Pokud žena pomerančovou kůží před těhotenstvím netrpěla, může se jí právě v tomto období objevit. V pokročilejším stavu těhotenství dochází k otokůmhoršímu prokrvení těla, což celulitidu ještě více zvýrazní.

Během těhotenství se jako prevence proti pomerančové kůži doporučují těhotenské stahovací punčochy, legíny proti celulitidě, pravidelné masírování stehen a boků, krémy s anticelulitidními látkami.

Pod dohledem odborníka pomáhá i cvičení, které podporuje obnovení správné funkce žilního a lymfatického systémuodbourá přebytečný tuk.

Pokud celulitida trápí zrovna vás, pusťte se do hubnutí ještě dnes. Vyzkoušejte naše dietní balíčky, eliminujte projevy celulitidy a zlepšete svůj životní styl.

Pokud nevíte, jak začít, ozvěte se nám na výživové poradně, společně na to přijdeme.

Foto: Shutterstock

Tenhle článek stojí za sdílení!

skupina autorů redakce KetoDiet

Píšeme pro vás o nových produktech, o nejrůznějších akcích, o vašich proměnách nebo třeba o tom, jak vařit zdravě bez zbytečného cukru.

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů