🌜 Night Shopping –24 % téměř na vše* s kódem NIGHT2D4 🌛 Do neděle probíhá také 🌸 jarní výprodej se slevami až 50 %.

Motivovalo mě všechno kolem, ale to hlavní bylo ve mně

2. 5. 2023Tento článek vám zabere 11 min čteníTereza Břízová

Reného možná znáte ze skupinky Moje KetoDiet. Přispívá do ní svým osobitým humorem, dělí se o skvělé recepty, a hlavně inspiruje. Poprosili jsme ho, aby se s námi podělil o svůj hubnoucí příběh. Souhlasil. A my slibujeme, že si užijete každý řádek.

René se s námi podělil o svou hubnoucí proměnu s KetoDiet.

René, v čem Vám nadváha komplikovala život?

Vadila mi hlavně vzhledově. Neměl jsem možnost koupit na sebe oblečení, které by se mi líbilo a nebylo za nesmyslné peníze. V té době jsem normálně sportoval (běhal, chodil nordic walking, jezdil na kole, plaval, lyžoval, hrál tenisové turnaje a chodil na horské túry). Má hmotnost ztěžovala život také lidem kolem mě. Manželka nebyla nadšená, ve služebním autě jsem vyseděl sedačky apod. V té době jsem osciloval s hmotností 130–140 kil, což při mých 191 cm výšky a postavě hráče amerického fotbalu nebylo úplně extrémní, ale limitující. 

Proč jste se rozhodl zhubnout právě s námi?

Zkoušel jsem různé redukční plány. Asi bych je nenazýval zrovna dietou. Na bílkovinové stravě jsem přibližně 15 let a vyhovuje mi. Na cukry příliš nejsem. To ale neznamená, že když přede mě postavíte větrník, že ho tam za 10 minut ještě najdete. Také kávu mám rád sladkou a lahodnou.

Reného hmotnost se zastavila téměř na 150 kg. Nadbytečná kila zhubl s KetoDiet.

Každé jaro jsem přidával více sportu a pohybu, abych v létě vypadal o trochu lépe – ovšem vždy bez valného dlouhodobého úspěchu.

Jednoho dne si kolegové v práci napůl koupili měsíční plán INTENSE a za tu chvilku opravdu zhubli. Když mi o tomto říkali, tak jsem si pomyslel Jo, koktejly… to není nic pro mě. To budu pořád hladový. To je jen dietový byznys. Jak skončím, budu na tom ještě hůř, a ještě mě to bude stát mraky peněz.“

Následovalo období lockdownu. Byl jsem téměř rok a půl doma na home officu a přestal jsem se hýbat. Navíc jsem v té době začal i víc pít – ne že bych se vyloženě opíjel, ale nebyl večer, abych si nedal dvě dvojky bílého nebo na dva palce Jägermeistera na uklidněnou.

A tak se stalo, že jsem si jednoho dne stoupl na váhu a ona ukázala 149,8 kil. A to byl poslední impuls, že se sebou opravdu musím něco dělat. Tak jsem zkusil měsíc makat… a zhubl jsem 2 kila. Přišlo zklamání.

Výživová poradna – Pavlína s Kristýnou

Když jsem se poté potkal s kolegy v práci, zašel jsem si pro radu, co a jak dělali. Tehdy mi odpověděli: „René, já Ti přepošlu mail, zavolej si tam, oni Ti o tom řeknou víc. Já už o tom vím prd.“ 

Přišel mi mail, kde jsem měl kontakt na výživovou poradkyni Pavlínu. 3 dny jsem o tom pořád přemýšlel, prohlédl stránky KetoDiet, ale v mobilu jsem v tom měl akorát guláš. Nakonec jsem udělal to zatím nejlepší rozhodnutí a zavolal. Mluvili jsme s Pavlínou přibližně hodinu. Já se ptal, ona mi odpovídala. Já kličkoval, ona mě usměrňovala. Já v tom hledal pořád nějaký háček a on tam pořád nebyl.

Nakonec se mě zeptala, jestli to tedy chci zkusit… A já chtěl.

Taky se nám ozvěte

Na výživové poradně drží stráž Pavlína s Kristýnou.

Co bylo Vaší největší motivací?

Obecně nemám problém dodělat to, co jsem začal. Jednak nechci ostatním dávat příčinu, aby se mi vysmívali, že jsem to nedokázal. A taky sám sobě dlouho vyčítám, když se mi něco nepodaří. 

Co se týkalo diety, na začátku bylo nadšení. Poté jsem zjišťoval, co všechno je mi velké a co už zase obleču, ale to trochu předbíhám. 

Hodně podpory se mi dostalo doma a v práci od lidí, kteří mi nikdy neřekli, že jsem tlustý. Když však zjistili, že jsem začal, fandili mi. Zvážil jsem se pouze na začátku a chtěl jsem znát úbytky až na koncích jednotlivých kroků. Takže si nikdo nedokáže představit, jakou euforii jsem prožil, když jsem si před teambuildingem (ve třetím týdnu 1. kroku) kupoval trekové kalhoty a světe div se, oblékl jsem 3XL a byly s rezervou. Samou radostí jsem ještě přidal triko a funkční svetr – když mám radost já, tak ať ji mají i akcionáři Decathlonu. Teambuilding byl trochu zatěžkávací zkouškou, ale díky mému mentorovi, Pavlíně, jsem ji zvládl s nápoji, hotelovou zeleninou, a hlavně bez alkoholu.

Na konci první fáze jsem vlezl na váhu. Kdybych mohl štěstím lítat, ušetřil bych týden za benzín.

V té samé době jsem se přihlásil do FB skupinky Moje KetoDiet. Začal jsem sledovat ostatní a sdílet i své úspěchy. Už od začátku jsem hodně komunikoval se Sylvou Labuťovou, která se stala takovou mojí guru. Dodnes si k ní jdu pro radu, když mám pochybnosti ohledně náhrad surovin pro vaření a pečení.

Reného proměna s KetoDiet. K hubnutí ho motivovaly pochvaly od přátel.

Pak už přicházely ty správné pochvaly od přátel, co Vás vždy popostrčí dopředu:

  • Sekretářka ředitele mě poté, co jsme se 2 měsíce neviděli, pozdravila: „Nazdar hubeňoure!“ 
  • Bývalý spolužák z gymnázia, který mě rok neviděl, mě na srazu pozdravil: „Ku**a René, ty jsi zhubl jako kráva.“ 
  • Kamarád při lyžování mi říká: „Bez toho batohu navíc to jde líp, že?“ 
  • Ředitel mi říká: „Ty se mi ztrácíš před očima.“ 

V podstatě mě motivovalo všechno kolem, ale to hlavní, to hlavní bylo ve mně. Na onkologii mi poprvé řekli, že nemám ztučnělá játra. Obvodní lékař na mě hledí s otevřenými ústy, na jeho poměry nezvykle mlčí a zírá, a pak mě pochválí, že mé odběry jsou po dlouhé době excelentní. 

Zkrátka motivovaly mě nejen pozitivní výsledky, ale i pozitivní reakce mého okolí.

Proteinové nápoje INTENSE 1. krok – na 4 týdny

Jaký dietní plán jste si vybral?

Jako každý chlap jsem to chtěl mít od začátku co nejjednodušší (nejlépe spolknout 2 pilulky a ráno se probudit jako stokilový – ale fyzikální zákony zachování hmoty bohužel fungují). Proto jsem začal rovnou intenzivním programem v čistě nápojové formě. Nakonec jsem si dietní plán o něco prodloužil a s pomocí výživové poradny jsem zvládl i Vánoce, kterých jsem se moc bál. Ryba mi chutnala, salát byl z celeru a cukroví mi nechybělo.

Ukázat dietní plán

Která proteinová jídla jste si oblíbil?

Byl jsem mile překvapený, že víc jak 90 % jídel a nápojů mi chutnalo. Nemůžu říct, že by bylo něco keto, na čem bych vyloženě ujížděl.  

  • Ano, způsobili jste mi závislost na burákovém másle.  
  • Ano, způsobili jsme mi závislost na oříškách.  
  • Ano, vrátili jste mi do jídelníčku celer, který mám rád.  

Z vašich jídel a nápojů vybírám proteinový nápoj vanilka nebo banán & jahoda. Velmi mi chutnají palačinkyplacka s česnekovou příchutí. Já si tento program oblíbil kvůli tomu, že chutě jsou vyvážené, různorodé a až na výjimky nechutnají uměle.

Jak vypadal Váš běžný den „na dietě“?

Hned první den jsem si na chytrých hodinkách nastavil budíček na 5:45. Další upozornění v 06:30 – snídani a poté co 3 hodiny upozornění na další jídlo. Tahle mi vrnělo levé zápěstí každé 3 hodiny a já měl jistotu, že nezapomenu. Dnes je to rok a půl od začátku mé diety a hodinky takhle vrní pořád. 

Během dopoledne býval občas hlad, proto jsem si mezi svačinkou (9:30) a obědem (12:30) dopřával 2× porci zdravých tuků ve formě oříšků (50 g). Odpoledne jsem si dával zeleninu, nejčastěji celerové hranolky, petrželové hranolky, žampiony, povolené saláty. A někdy v tomto období druhou půlku zdravých tuků (buď jako oleje v salátech, „zrní“ na zobání, oříšky nebo burákové máslo). 

Každý večer jsem chodil sportovat – buď šestikilometrový běh nebo běžecký pás a činky během hodinky a půl v posilovně. Pokud jsem ten výkon trochu přehnal, což bylo často, přidával jsem před spaním ještě jeden proteinový nápoj

Během celého dne jsem hodně užíval magnézium, pomáhal si spalovačem Heat a carnitinovými nápoji pro hydrataci organizmu při výkonu.

Máte nějaký oblíbený recept?

Ačkoliv jsem chlap, mám vaření v oblibě. Nejraději vařím a smažím čínská, resp. sečuánská jídla (čím více chilli papriček, tím víc mi toho zůstane). Zároveň jsem masožravec. Abych vyhověl proteinovým pravidlům přípravy jídel, tak jsem si to ze začátku hodně zjednodušoval. Mým prvním jídlem ve druhé fázi byl tuňákový steak s grilovanými fazolkami. Já se na to jídlo tak těšil, že jsem toho tuňáka na pánvi skoro nenechal ani ohřát a byl víc syrový než rare, ale byla to mana pro můj jazyk. Další den jsem si připravil sashimi. Třetí den carpaccio. Čtvrtý a pátý den tatarák. Takže mým oblíbeným receptem je maso a jím ho tak rychle, aby mi neuteklo a aby mi ho nikdo nesnědl.

Napadlo vás někdy, že když budete jíst pálivá jídla, zhubnete rychleji? Přečtěte si o účinku ostrých jídel něco víc. 

O pálivých jídlech

Jedním z mých prvních, hodně povedených jídel bylo kuře po hunansku s konjakovými nudlemi. Dále se mi povedlo kuřecí Stroganov s proteinovými risoni a taky slovenská vánoční kapustnica (všechny recepty jsem prezentoval ve skupince na FB).

 

René zhubl s KetoDiet a je nadmíru spokojený.

Šlo hubnutí tak, jak jste si přál?

Nešlo tak, jak jsem si přál. Šlo to ještě lépe. Vím, že konkrétní úbytky kilogramů nesmíte uvádět, ale když jsem to množství kil následně viděl v kostkách másla, tak jsem se zhrozil. Základní pro mě bylo, nevážit se v průběhu, ale na přechodech fází, abych nebyl zklamaný z výkyvů. A udělal jsem dobře, protože mě to vždycky pozitivně nakoplo.

Jak jste s výsledkem spokojený?

Mohu-li odpovím fotografií. Překlad: „Ještě to chce mraky dřiny, ale nadmíru!“

Jak vypadá váš jídelníček a životní styl po skončení diety?

Po dietě bylo jednoznačné pokračovat v low carb stravě. Neřeším kalorické tabulky, nezapisuji si nikde, co jsem jedl, kdy a kolik. Řeším to selským rozumem.  

Vynechal jsem sladká jídla. V restauracích si dávám maso se zeleninou nebo se saláty. Už nejím knedlíky, brambory, rýži (mimo sushi, a to jen výjimečně), těstoviny jsem omezil a zařadil více zeleninových jídel. Rodině to chutná, tak se ke zdravé stravě přidali a podobně i vaříme a pečeme. 

Nemůžu říct, že bych se vzdal úplně všeho. Když jste s firmou na salaši na Slovensku, nemůžete si nedat halušky s brynzou, jenže to pak víc bolí v posilovně. 

V každém případě už neprojíždím McDrivem a nesvačím párky na benzínce. Ano jednou, dvakrát do měsíce, když spěchám, se zastavím v čínských restauracích, kde si dám kuřecí maso v nějaké zajímavé omáčce (česnekové, pekingské pálivé, tajemné) bez přílohy jen se zeleninou. Je to rychlé, ta trocha škrobu se spálí výkonem a je to takové malé zlo, co mi chutná.  

On člověk taky musí žít, jen teď už zodpovědně.

Svůj jídelníček však stále doplňuji o proteinové nápoje, placky a palačinky na svačinky či večeře. Proč? Protože mi to pořád chutná

Doplňte taky svůj jídelníček

Když nad tím přemýšlím, už si ani nemůžu dovolit přibrat. Znamenalo by to, že jsem tento nový zdravý způsob života zavrhl a vrátil se do starých kolejí.  

Nejde to vzdát, vzdal bych se své budoucnosti.

 

Co byste vzkázal těm, kteří váhají, zda začít hubnout právě s KetoDiet?

Pokud chcete začít hubnout, začněte ihned. Vždycky se najde spousta důvodů, proč nezačít dnes (Vánoce, narozeniny, Velikonoce, dovolená atd.). Pokud je vaší prioritou zdraví a shodit nějaká ta kila, nečekejte. 

Jestli to opravdu myslíte vážně, zavolejte si pro radu výživovým specialistkám. Neexperimentujte, jsou osvědčené cesty. Ptejte se lidí ve skupině na zkušenosti. Nevím, jestli je KetoDiet nejlepší, ale už to nezjistím, protože víc hledat nepotřebuji.

Mnoho z nás vyzkoušelo různé diety a životosprávy. A víte, kde jsme všichni skončili a jsme spokojení? U KetoDiet.

Není žádná kouzelná tableta na hubnutí. Je to cesta. Neexistují zkratky. Ale jde to. Pojďte taky a dokážete to. 

Tenhle článek stojí za sdílení!

Tereza Břízová copywriter KetoDiet

Jako správný copywriter zásobuje náš blog novinkami ze světa proteinové diety, rozhovory o hubnutí a články z oblasti aktivního životního stylu.

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů