🥤 Sleva až 40 % na proteinové nápoje. + 🍫 Věrnostní sleva 15 % na proteinové tyčinky. Slevy lze kombinovat. Platí do neděle.

Vydatná snídaně je základ dne

21. 4. 2020Tento článek vám zabere 5 min čteníNikola Nevečeřalová

Začněte své ráno příjemně a dobrá nálada se vás bude držet po celý den. Správnou snídaní nastartujete svůj vnitřní motor a zrychlíte metabolismus. Víte, že zdravá snídaně nemusí být přesycená sacharidy? Naopak. Zaměřte se hned zrána na kvalitní bílkoviny, které vás zasytí na delší dobu a ještě vám pomůžou zhubnout. Inspirujte se našimi low carb snídaňovými tipy, které se hodí jak do diety, tak do běžného zdravého jídelníčku.

Na dřevěném stole leží miska s proteinovou kaší zdobená ovocem, avokádo a šálek kávy.

Proč a kdy je dobré snídat?

Během spánku se tělo regeneruje a sbírá síly na druhý den. Dýcháte, bije vám srdce, trávíte, a tak tělo spotřebovává i přes noc dost energie, kterou musíte ráno patřičně doplnit.

I díky pravidelné snídani se vám bude snáze hubnout a následně udržovat štíhlejší postavu, protože nebudete po zbytek dne zajídat chybějící energii. Ideální je se nasnídat hodinu po probuzení. Pokud ale neradi snídáte hned, nevadí. Vždyť každé první jídlo dne je přece snídaně! Je zcela na vás, jestli si ji dáte hned doma, po příchodu do práce, nebo až po nakopávacím tréninku.

Při dietě vám pomůže nasnídat se do hodiny po probuzení a pak jíst další jídla po 2–3 hodinách. Nenuťte se ale do snídaně hned po ránu za každou cenu!

Pokud do sebe po ránu nedostanete ani sousto, začněte pomalu. Stačí si pro začátek jen „kousnout“ a žaludek den za dnem připravovat na vydatnější porci. Nezbytné je si udělat na jídlo patřičný časový prostor, abyste se vyhnuli zažívacím problémům. Času dnes nemá nikdo nazbyt, proto naše tipy na low carb snídani stihnete připravit už za pár minut.

Jak by správná zdravá snídaně měla vypadat?

Ranní pitný režim

Napijte se hned po probuzení, a to nejlépe čisté vody, případně s kapkou detoxikačního citronu. Tělo je po spánku dehydrované a tekutiny je tak třeba doplnit. Můžete ale sáhnout i po neslazené minerálce, zeleninové šťávě, bylinkovém, zeleném či ovocném čaji nebo originální domácí limonádě, která navíc krásně vypadá. Jak na ni? Stačí si přes noc nechat vylouhovat ve vodě bylinky či ovoce, které ale kvůli obsahu cukru do vody nevymačkávejte. Obezřetní buďte taky u ovocných šťáv. Ty by vám mohly snídani proměnit v nechtěnou „sacharidovou bombu“.

Bez kávy ani ránu?

Dejte si před jejím vypitím sklenici vody, abyste tak svůj první ranní šálek bez následků vykompenzovali, nebo si dopřejte kávu a snídani v jednom. Jak? Zkuste proteinovou ledovou kávu s čokoládovou příchutí. Skvělá je i s trochou mléka.

O tom, jak se popasovat s kávou při hubnutí si ale přečtete také.

Dietní proteinové croissanty jako zdravá snídaně

Nejlepší low carb snídaně (nejen) v dietě, nasladko i naslano

Sladké dietní snídaně bohaté na bílkoviny

  • Proteinová kaše hned v několika oblíbených příchutích – čokoládové, jablečno-skořicové, vanilkovo-banánové i malinové, a navíc si ji můžete doladit oříšky, semínky nebo třeba skořicí či kakaem. Záleží na vaší chuti. Hledáte inspiraci? Zkuste naše tipy.
  • Proteinové palačinky. Mňam! Čím je ozdobit? Tipy jsme pro vás sepsali v článku 'co na proteinovou palačinku'.
  • Bleskurychlou snídaní je proteinový drink či proteinové smoothie, které stačí smíchat s vodou, protřepat a vyrážíte. Příchutě můžete libovolně střídat. A na výběr jich máte spoustu. Upřednostníte klasickou čokoládu s lískovým oříškem nebo zkusíte třeba svěží mango s meruňkou?
  • Řecký jogurt, bílý jogurt, plnotučný tvaroh nebo skyr, do kterých přimícháte:
    • oblíbené zdravé ořechy (kešu, mandle, para ořechy, vlašské či lískové) a semínka (dýňová, konopná, slunečnicová atp.),
    • pár kousků nízkosacharidového ovoce, jako jsou jahody, borůvky nebo maliny,
    • dochutíte kvalitním kakaem nebo skořicí,
    • dosladit můžete čekankovým sirupem nebo třeba xylitolem.
  • Máslový proteinový croissant. V dietě si dopřejte hned 2 kusy nebo ho doplňte další bílkovinou, jako třeba bílým jogurtem.
  • Tip na víkend! Až budete mít více času, zkuste si proteinové palačinky zapéct nebo jiný z keto receptů.

Pecka na závěr!

Toppingy bez cukrulískooříškový proteinový krém dovedou vaši sladkou snídani k dokonalosti.

Slané dietní proteinové snídaně

  • Vaječná omeleta ze 2 vajíček, proteinová omeleta, volská oka či česneková placka se zeleninou. S okurkou, jakýmkoli zeleným salátem, rajčaty, ale i s orestovanou cuketou, lilkem, paprikou, dýní nebo s houbami. Sem tam si můžete přidat i vykřupanou slaninu.
  • Proteinový chléb. Čím ho namazat? I tady pro vás máme tipy 'co na proteinový chléb'.
  • Sýry cottage, mozzarella, balkánský, halloumi nebo kvalitní šunka s vysokým obsahem masa (více než 90 %) se zeleninou. Obalte šunkou nakrájenou okurku a papriku a vaše snídaně bude i krásně vypadat.
  • Avokádo s ricottou nebo vajíčkem naměkko. Nebojte se to pořádně osolit, a to nejlépe hrubozrnnou solí nebo solí maldon. Jako třešničku na dortu přidejte plátek uzeného lososa.
  • Tuňák s rajčaty, listovým salátem a trochou cibulky, kterou můžete i osmahnout, aby vám salát hezky křupal.
  • Až budete mít náladu a chvíli času navíc, zkuste sýrový proteinový „sendvič“. Připravíte ho jednoduše podle našeho videoreceptu a je bezkonkurenční!

Tenhle článek stojí za sdílení!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů