🌜 Night Shopping –24 % téměř na vše* s kódem NIGHT2D4 🌛 Do neděle probíhá také 🌸 jarní výprodej se slevami až 50 %.

Záchvatovité přejídání. Týká se i vás a jak z toho ven?

21. 2. 2023Tento článek vám zabere 6 min čteníNikola Nevečeřalová

Jíte moc, ze zvyku nebo se pravidelně vrháte na lednici a vyjíte všechno, co v ní zbylo? Zjistěte, zda netrpíte záchvatovitým přejídáním nebo emočním hladem a dostaňte své jídlo pod kontrolu.

Záchvatovité přejídání a jeho léčba (jedení fast foodu nepomáhá)

Proč se přejídáte?

Přejídání velmi úzce souvisí s emocemi, a to hlavně těmi negativními. Se stresem a nespokojeností v jakékoliv životní oblasti. A někdy o nich nemusíte ani vědět. „Člověk většinou není spokojen sám se sebou nebo celkově se svým životem, který vede,“ objasňuje prvotní příčinu přejídání výživový specialista Jiří Skála. Pokud se jednou za čas přejíte na oslavě, není to nic nezvyklého. Problém nastává, když se záchvatovité přejídání pravidelně opakuje. „Procesy, které provázejí přejídání, se velmi podobají drogové závislosti. Dlouhodobé přejídání vede ke snížení hladiny dopaminu, a to má za následek ztíženou schopnost dosažení pocitu uspokojení. Proto jste nuceni jíst pořád více a více,“ vysvětluje vážný problém výživový poradce. 

Nastává začarovaný kruh chronického přejídání, ze kterého vás dostane jen vhodná léčba.

Záchvatovité přejídání se řadí mezi poruchy příjmu potravy.
Jedná se o závažné psychické onemocnění, které by se nemělo brát na lehkou váhu.

Příznaky záchvatovitého přejídání aneb Jak poznám, že mám problém?

  • Sníte velké množství jídla v krátkém čase (během 2 hodin).
  • Hltáte, zvyšujete rychlost konzumace stravy.
  • Pokračujete v jedení, i když už jste plní a nemáte hlad.
  • Ztrácíte kontrolu nad tím, co a kolik toho jíte.
  • Tajně si schováváte potraviny.
  • Záchvaty přejídání se dostavují pravidelně – minimálně 1x týdně po dobu 3 měsíců.

Pozor! Další varovné signály, které odhalí emoční přejídání

Noční přejídání

Víte, že opravdu můžete mít pocit, že večer chutná jídlo líp? Snažíte se totiž „dojíst“ všechno, co jste přes den nestihli. Zažíváte stres, protože vás právě dohnal příliš velký kalorický deficit, špatná skladba denního jídelníčku, málo bílkovin, nadbytek cukru ve stravě, ale taky únava či nedostatek spánku. To vše může navíc způsobit hormonální nerovnováhu.

Myslíte neustále na jídlo? Možná je to příznak záchvatovitého přejídání či emočního jedení

Jídlo na prvním místě

Jídlo považujete za nejdůležitější aktivitu ve vašem životě? Pak nejíte z důvodu fyzického hladu, ale toho emočního. Vaše první myšlenka směřuje k jídlu, a to v jakékoli situaci. Pokud jíte pokaždé, kdy zažíváte nějaké nepříjemné emoce nebo se chcete psychicky jen cítit lépe, jste emocionální jedlíci. Je zapotřebí najít jiné způsoby, jak „nakrmit“ svoje pocity.

Navíc teď nemáte příliš velkou šanci zhubnout. Pokud jste už mnohokrát začínali s redukčním jídelníčkem, drželi například nízkosacharidovou stravu, nejspíš jste nikdy nevydrželi. I proto je třeba důsledně vyléčit kořeny psychogenního přejídání.

Jíte, ani o tom nevíte, pak si to vyčítáte

Emoční přejídání vychází z toho, že chcete přebít nějakou bolest. Chcete otupit emoce, které vás trápí, a tak je vám jedno, že si přidáváte a přidáváte, až vás třeba bolí břicho. Pak trpíte pocitem viny, že jste se zase přejedli a vyčítáte si to. Slibujete si, že příště už to neuděláte. Poznáváte se?

Jak se zbavit přejídání a emočního jedení?

V první řadě je třeba položit si pár základních otázek a zjistit, jestli je vaše stravování v pořádku v dlouhodobém horizontu.

  • Máte dostatečný kalorický příjem a udržujete ho v dlouhodobém režimu?
  • Máte ve stravě všechny potřebné makroživiny (sacharidy, bílkoviny, tuky) i mikroživiny (vitamíny, minerály)?
  • Nejste dlouhodobě ve stresu?
  • Máte dostatek spánku a pohybové aktivity?

„Všechny tyto činnosti působí na náš hormonální systém a následně i nervový systém,“ vysvětluje důležitost dostatečně výživné stravy spolu s psychickou a fyzickou pohodou Jiří Skála.

Pokud se přejídáte opakovaně a jídlo se stává náplastí na špatné nálady a negativní stavy, je na čase vyhledat pomoc odborníka – psychologa či psychiatra. Následovat bude pravděpodobně i péče nutričního specialisty, protože přejídání vede velmi často k nadváze až obezitě. Proto je třeba nastavit nové stravovací návyky, abyste se nedostali do dalšího začarovaného kruhu jménem jojo efekt.

Víte, jaká je vaše ideální váha podle výšky?

Srdce z vaflí a jedno chybějící. Poznejte, kdy máte dost a přestaňte se záchvatovitým přejidáním

Domácí léčba přejídání – Pravidlo vědomé pauzy

Nevyčítejte si, že máte slabou vůli. Přejídání a emoční hlad nemá se silou vůle nic společného. Jeden trik, kterým byste mohli neovládnutelné jedení podchytit, však můžete doma vyzkoušet. A to vědomou pauzu

Vědomá pauza vytváří mezeru mezi impulzem k jídlu a samotným jedením. Uvědomte si moment rozhodnutí. Nalaďte se na to, co cítíte, a na intenzitu hladu. Snažte se uklidnit, abyste se dokázali rozhodnout s jasnou myslí. Tím, že si dopřejete přestávku, přechytračíte tělo, takže si bude myslet, že jste v pohodě. Záměrně ho zpomalíte, což vám umožní rozhodnout se správně.

Tohle pravidlo využijte vždy, když se chystáte jíst, když přemýšlíte o přidání nebo když se snažíte vyznat ve svých pocitech.

Jak konkrétně na to?

Na chvíli se zastavte a dopřejte si aspoň 10 sekund, než si začnete uvědomovat svoje pocity. Pochopte je, popište si je pro sebe. Co cítíte? Smutek, vztek, radost? Pak se zaměřte na svoje tělo. Jak na pocity reaguje? Potíte se? Máte zaťaté pěsti nebo rychle dýcháte? Opakujte si: Přejde to, Přežiju to, Hlavně klid a tak podobně. Setrvejte v okamžiku a pomalu dýchejte nosem. Nádech, výdech opakujte asi 10x.  

Teprve pak se rozhodněte. Dejte sami sobě na výběr, zda sníte menší porci, nebo si ji vůbec nedáte, nebo sníte jen sousto, případně si dopřejte vhodné alternativy v podobě procházky nebo meditace. 

TIP! Vybírejte si potraviny s vysokým obsahem bílkovin, protože vás zasytí víc než sacharidy, tudíž toho ani v případě záchvatu přejídání tolik nesníte. Sáhnout můžete i po proteinových tyčinkách, které mějte po ruce, když vás přepadne „vlčí hlad“. 

Když „to“ přijde, zkuste:

  • Odejít do jiné místnosti nebo ven. Nezůstávejte v blízkosti ledničky.
  • Vzít si žvýkačku nebo si vyčistit zuby.
  • Napít se vody. Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň.
  • Pustit si rádio, hudbu, podcast atp., ať odvedete myšlenky jinam.

Držíme vám v boji se záchvatovitým přejídáním palce.

 

Foto: Pixabay

Tenhle článek stojí za sdílení!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Chybí vám při hubnutí nebo jiné změně motivace?

Zjistěte, jak svou motivaci neztratit ani po nějaké době snažení. Známe pár osvědčených triků.
Zjistit, jak neztratit motivaci

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů