Avokádo vybíráme zralé. Na pěnu se hodí měkčí kousek, aby se krásně rozmixovalo a vznikl hladký krém.
Kontrola hmatem
Jednou z možností je avokádo ohmatat/pomačkat a zkontrolovat jeho měkkost a pružnost. Jestliže je tvrdé, je nedozrálé. V případě, že je jakoby kašovitě měkké, je přezrálé a prakticky zkažené. Správně zralý kus je lehce měkký a pružný.
Barva dužiny
Naprosto spolehlivým ukazatelem správné zralosti avokáda je barva dužiny, kterou nakonec budeme konzumovat. Barva se samozřejmě může trochu lišit podle jednotlivých odrůd, ale vždy je více či méně žlutá. Rozsah barevnosti může být od žlutobílé přes žlutozelenou a po sytě žlutou. V případě, že je dužina zelená, je ovoce nezralé. Je-li naopak nahnědlé, nebo dokonce vyloženě hnědé, rovnou ho vyhoďte, protože je přezrálé a zkažené.