Chovaný vs. divoký losos je jen rozdělení podle způsobu chovu. Losos není označení pro konkrétní rybu, ale pro několik druhů lososovitých. Jak to s těmi lososy tedy vlastně je? Atlantský losos a pacifický losos jsou dva druhy volně žijících ryb, které mají srovnatelné životní cykly. V určitých vlastnostech se však liší. Když se v době tření vrací do sladkých vod, losos atlantský nemusí poté zemřít, kdežto losos pacifický ano.
Losos atlantský
Je v přírodě vzácný, protože nadměrný rybolov zdecimoval jeho populace. Proto filety z atlantského lososa, které najdete v obchodech s potravinami, zaručeně pocházejí z lososa z chovu. Takové maso je bledší a má i mdlejší chuť. Taktéž je determinují zmíněné proužky tuku, které jsou u chovaného lososa výraznější. Velmi výrazně se také mohou lišit v obsahu omega-3 mastných kyselin.
Losos pacifický
Pokud naopak natrefíte na filety z lososa pacifického, můžete si být téměř jistí, že pochází z divoké ryby. Takové filety jsou výraznější barvy i chuti.