Lasagne s lilkem a ricottou

Lasagne s lilkem a ricottou – recept KetoDiet
Lasagne s lilkem a ricottou – recept KetoDiet

Hledáte lehčí a zároveň sytou variantu klasických lasagní? Vyzkoušejte tenhle jednoduchý recept bez masa – zato s pořádnou dávkou bílkovin. 

Na lasagne s lilkem a ricottou potřebujeme

Proteinové těstoviny – lasagne150 g
Lilek (baklažán)300 g
Sýr ricotta250 g
Vejce1 ks
Parmezán30 g
Rajčatové pyré100 g
Mozzarella125 g
Česnek8 g
Čerstvá bazalkadle chuti
Sůldle chuti
Pepřdle chuti
Olivový olej10 ml

Nechcete vážit?

  • 150 g našich lasagní = 1 balení
  • 30 g strouhaného parmezánu = cca 5 polévkových lžic
  • 8 g česneku = 2 stroužky
  • 10 ml olivového oleje = 1 polévková lžíce

Jak připravíme lasagne s lilkem a ricottou

  1. Ricottu smícháme s vajíčkem a parmezánem.
  2. Na pánev kápneme olivový olej, přidáme česnek, rajčatové pyré, nasekanou čerstvou bazalku a koření. Chvilku povaříme. 
  3. Lilek nakrájíme na tenké plátky a opečeme na olivovém oleji z obou stran. 
  4. Proteinové lasagne můžeme 2 až 3 minuty povařit (není to ale nutné).
  5. Nastrouháme si mozzarellu.
  6. Zapékací mísu potřeme olivovým olejem, dospod dáme ricottovou vrstvu a postupně vrstvíme jednotlivé komponenty: lasagne – ricottu – lilek – rajčatovou omáčku – pár lístků bazalky – nastrouhanou mozzarellu – lasagne – ricottu atd. 
  7. Nahoře nám zůstane lilek potřený rajčatovou omáčkou, který posypeme mozzarellou a parmezánem.
  8. Pečeme v troubě vyhřáté na 185 °C zakryté alobalem cca 30 minut. Poté odkryjeme a pečeme dalších 15 minut. 
  9. Při servírování posypeme parmezánem a dozdobíme bazalkou. 

Makroživiny a energetická hodnota

Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci:1 491 kJ / 357 kcal
Bílkoviny27,8 g
Sacharidy14 g
Tuky16,6 g
Vláknina20 g

Tři vychytávky k lasagním

  • Abyste se zbavili přebytečné vody, po nakrájení plátky lilku lehce posolte a nechte je 10–15 minut vypotit. Poté stačí vysušit ubrouskem. 
  • Do ricotty můžete přidat muškátový oříšek, krásně dochutí a zvýrazní sýrovou směs.
  • Lasagne s lilkem nechte po upečení alespoň 10–15 minut odpočinout – lépe se porcují a chutě se propojí.

Použité produkty

Buďte první, kdo ohodnotí tento recept

Autorka keto receptů Monika Randárová

Autorka skvělých keto receptů miluje vaření, pečení a natáčení videí. To, jak o jídle přemýšlí, vás bude bavit a inspirovat.

Zkuste i další podobné recepty

Protein rovnou do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů