🌸 Májová sleva 25 % na váš nákup.* S kódem LASKA25 jen do 1. 5. 🎁 Každý den navíc dárek pro prvních 200 objednávek.

Co si o keto dietě myslí zkušená výživová poradkyně?

9. 4. 2024Tento článek vám zabere 7 min čteníNikola Nevečeřalová

Potřebujete zhubnout, ale rádi byste nejprve našli relevantní informace? Na internetu koluje o keto dietě spousta mýtů. Zjistěte, co na tuto dietu říká odbornice na výživu. 

Martina Weisserová, hlavní výživová poradkyně KetoDiet

Ketonová, ketogenní nebo také keto dieta je léty prověřeným způsobem hubnutí. Pro mnohé lidi ale představuje nezdravou verzi redukce tukových zásob. Tyto představy často pramení ze špatné pověsti keto diety, která zakořenila mezi lidmi. Jak je to s držením keto diety doopravdy jsme zjišťovali u výživové poradkyně Martiny Weisserové, která se výživě věnuje už téměř 20 let. 

Jaký máte jako odbornice na výživu názor na keto dietu jako způsob hubnutí? 

Keto dieta je podle mého názoru skvělým odrazovým můstkem ke změně stravovacích návyků. Hubnout v ketóze je velmi příjemné, protože vás netrápí hlad ani chutě. Výsledky jsou velmi rychle viditelné a hubnutí vás zkrátka baví.

Mnoho lidí, kteří se potýkají s nadváhou neví, jak si zdravý a vyvážený jídelníček poskládat. Nikdy neřešili složení stravy. Jestli mají dostatek bílkovin. Jestli tuky, které ve svém jídelníčku mají, jsou zdravé a v poměru 2:1 rostlinné ku živočišným, jak by to mělo ideálně být. Nehlídají si pitný režim.

Chtějí změnu, jen nevědí, jak začít. Keto dietu – a to především balíček keto diety na 2, 3 nebo 4 týdny – vidím jako úžasného pomocníka do začátku.

  • Začnete jíst pravidelně. 
  • Nemusíte hlídat, kolik bílkovin v jídelníčku máte.
  • Pravidelně konzumujete jídlo bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitaminy a minerály.  
  • Upraví se vám zažívání i vyprazdňování.  
  • Naučíte se do jídelníčku zařadit i jiné druhy zeleniny. 
  • Začnete si hlídat přísun tuků, a to v té zdravé formě jako jsou např. oříšky, semínka, avokádo atd.

Je třeba si uvědomit, že ani keto dieta ani žádná jiná dieta není zázrak, který vás zhubne a vy už nikdy nepřiberete. Jakmile se vrátíte zpět ke svým původním stravovacím návykům, samozřejmě znovu naberete.  

I proto vznikla zelená řada Stay fit, která rozšiřuje KetoDiet a ve které najdete zdravější varianty běžných potravin, jako jsou např. těstoviny, pečivo, snídaňové kaše či granoly a ve vašem jídelníčku se můžou usadit navždy. 

Dietní plán KetoDiet jsme sestavili tak, abychom vám byli na počátku nápomocni ke změně, a postupně vás naučili si do svého jídelníčku zařazovat běžná, zdravá jídla. Hubnutím ale náš program nekončí. V poslední fázi diety zjistíte, jak si novou hmotnost udržet trvale a předejít tak jojo efektu

Tlustá žena chce zhubnout sportem.

Opravdu keto dieta ohrožuje játra a ledviny?

Každé hubnutí představuje pro náš organismus určitou zátěž, a to jak psychickou, tak pro naše vnitřní prostředí. V zásadě bychom se měli dlouhodobě stravovat tak, abychom si ideální a stabilní hmotnost udržovali.

Pokud se ale stane, že potřebujeme zhubnout, neřekla bych, že keto dieta představuje pro naše tělo výrazně větší zátěží než jiný způsob hubnutí. Játra i ledviny jsou naše nejdůležitější orgány. Zajišťují přeměnu živin a vylučování nepotřebných látek z organismu. Jsou to tzv. orgány detoxikační. Jsou tedy uzpůsobené k tomu, aby odváděly škodlivé látky z těla ven. A to nejen při odbourávání tuků, ale například také alkoholu.

Keto dieta je krátkodobou záležitostí, která naše játra či ledviny nezatíží víc než dlouhodobá nadváha či obezita. Ta podle mého názoru představuje daleko vyšší zdravotní riziko. Naše orgány nám budou vděčné, pokud se nadváhy zbavíme jednou provždy.

Zjistěte odpovědi i na další z nejčastějších otázek o keto dietě.

Pro koho keto dieta je vhodná a pro koho naopak ne?  

Ketóza je pro naše tělo zcela přirozený stav, ale pokud nemáme dostatečné tukové zásoby, je možné, že ani nenastane. Hubnutí s keto dietou tedy nejlépe funguje u zdravého člověka, který trpí reálnou nadváhou či obezitou. 

V případě, že se potýkáme s určitým zdravotním problémem, jako je třeba cukrovka nebo potíže s vnitřními orgány, doporučuji zvolit jiný způsob hubnutí. Ketóza není vhodná ani pro budoucí či kojící maminky. A nekojící maminky by se začátkem keto diety měly počkat alespoň 6 měsíců po porodu. 

Doporučení pro vás! Před začátkem hubnutí se ujistěte, zda netrpíte žádnou z kontraidikací keto diety

Jak se vyvíjejí aktuální trendy v hubnutí?  

Výživě se věnuji téměř 20 let a za tu dobu se názory na to, co je správné a co ne, mnohokrát změnily. Proto je třeba příliš nepodléhat aktuálním a často extrémním a jednostranným trendům, ale spoléhat na zdravý selský rozum.  

Proměna přirozeného pohybu 

Vzhledem k tomu, jak se mění náš životní styl, máme mnohem méně pohybu než před 10, 20 nebo 50 lety. Je důležité výdeji přizpůsobit i náš denní kalorický příjem. Dříve jsme měli maximálně jedno auto v rodině. Dneska jsou dvě a více běžným standardem.  

Vymizel přirozený pohyb v podobě chůze na autobus či vlak do práce. Děti vozíme před dveře školy a často jiný pohyb nemáme. Proto není množné dodržovat stále stejný denní kalorický příjem. Je nutné si hlídat, aby příjem nepřevyšoval náš denní výdej. Ideálně si udržovat dlouhodobě alespoň malý kalorický deficit, abychom nepřibírali na váze.  

Proměna běžného zdravého jídelníčku 

Dříve základ zdravé potravinové pyramidy tvořily obiloviny, rýže, těstoviny a pečivo, a to dokonce až 6x denně, protože lidé mnohem více pracovali fyzicky. Dneska by základ zdravého jídelníčku měla tvořit hlavně zelenina a ovoce, střed pyramidy bílkoviny v podobě ryb, vajec, masa a luštěnin, kvalitní rostlinné tuky, a teprve na vrcholu této pomyslné pyramidy najdeme pečivo, resp. sacharidy obecně. 

Cuketové špagety jako zdravý oběd i do keto diety

Shrnutí: Co si z rozhovoru s výživovou poradkyní odnést? 

Přemýšlejte nad svým stravováním. Když se pustíte do hubnutí s keto dietou nebo jakoukoli jinou dietou, buďte poctiví sami k sobě. Nadváha může vaše zdraví ovlivnit víc, než si myslíte a rozhodně tělo zatěžuje dlouhodobě víc než jakákoli krátkodobá dieta. 

Poslouchejte své tělo. Když máte v dietním plánu sníst 5 porcí na den a nemůžete je do sebe dostat, udělejte si z nich 3 větší a vytvořte si tak delší pauzu mezi jídly. Po skončení diety nezahazujte své nové návyky. Přejděte postupně na středomořskou – zeleninou, ovocem a bílkovinami nabitou – stravu nebo low carb styl. Vaše štíhlé já je na dohled. 

 

Foto: KetoDiet, Pexels 

Tenhle článek stojí za sdílení!

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Co všechno byste měli vědět, než začnete hubnout?

Utřiďte si myšlenky a zjistěte, jak kvalitně jste namotivovaní.
Přečíst článek

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů