Tři kroky k vysněné váze. Proč žádný nevynechat?
U proteinové diety hraje významnou roli v hubnutí ketóza. Ta jde ruku v ruce s omezením sacharidů. Chcete-li svou váhu udržet, v každém kroku diety s nimi zacházejte jinak. Vysvětlíme jak a proč.

Tři kroky, do kterých je dietní plán rozdělený, vás naučí pracovat se sacharidy a dostat BMI pod kontrolu. Cílem je nependlovat mezi extrémy (hubnout-přibírat-hubnout), ale postupně přejít na vyvážený jídelníček.
První krok: Kila ubývají nejrychleji
Pro své tělo jste připravili úplně nový keto jídelníček. Bylo zvyklé na přísun sacharidů a teď jste je významně seškrtali.
- Pár dní potrvá, než vyčerpáte zásobu glykogenu (sacharidů) v játrech a ve svalech.
- Až se tak stane, začnete brát energii jinde: z tukových zásob. A právě tento stav – ketóza – je žádoucí.
- V ketóze zůstanete celou první fázi diety.
Množství sacharidů za den: do 50 g
Pro představu mrkněte, jaký je rozdíl mezi běžnou snídaní a keto snídaní:
Běžná snídaně
1 bílý rohlík s máslem a džemem*
Bílkoviny: 4 g
Sacharidy: 27 g
Tuky: 6 g
Keto snídaně
3 plátky proteinového chleba s máslem a džemem
Bílkoviny: 15 g
Sacharidy: 6 g
Tuky: 17,5 g
Mlsání povolené hned od začátku
Do denního příjmu sacharidů se s řadou KetoDiet Enjoy pohodlně vejdete. Jedna Enjoy dobrota za den je v pořádku. Vždycky jen mrkněte na doporučené denní množství.
Druhý krok: Hubnutí pokračuje s pestřejším jídelníčkem
Ve druhé fázi proteinové diety zůstává ketóza vaším spojencem, ale jídelníček se už stává o něco rozmanitějším. Postupně si dopřáváte větší škálu potravin.
Zatímco v první fázi jste zvyklí na 5 KetoDiet porcí denně, teď začínáte objevovat radost z kombinování. Mezi 4 proteinová jídla už zařazujete jedno běžné – z povolených potravin.
Tento krok vás učí, jak s jídlem pracovat tak, aby se vaše tělo přizpůsobilo postupnému přechodu k běžnému stravování, ale stále zůstalo v režimu hubnutí.
Množství sacharidů za den: pořád cca do 50 g
Pro inspiraci mrkněte na rozdíl mezi obědy v této fázi:
Běžný oběd
100 g krůtí řízek s bramborovou kaší*
Bílkoviny: 27 g
Sacharidy: 44 g
Tuky: 24 g
Keto oběd
100 g grilovaná krůtí prsa s cuketou a žampiony
Bílkoviny: 30 g
Sacharidy: 12 g
Tuky: 20 g
Třetí krok: Plynulý přechod k dlouhodobému jídelníčku
Třetí fáze je klíčová pro to, abyste si udrželi výsledky, kterých jste dosáhli. Postupně zvyšujete příjem sacharidů na úroveň, která už odpovídá low carb stylu stravování.
Cílem už není hubnout. Učíte se, jak si svou novou váhu udržet. V této fázi si osvojíte základy dlouhodobého zdravého životního stylu – ať už jde o:
- rozumný výběr potravin,
- správné rozložení jídel během dne
- nebo větší porozumění tomu, co vaše tělo potřebuje.
Množství sacharidů za den: 50–80 g
Pro inspiraci srovnejme večeře:
Běžná večeře
Těstoviny s rajčatovou omáčkou a parmezánem*
Bílkoviny: 13 g
Sacharidy: 33 g
Tuky: 9 g
Keto večeře
Špagety s rajčaty, olivami a parmezánem
Bílkoviny: 20 g
Sacharidy: 17 g
Tuky: 15 g
Proč jsou všechny kroky důležité?
Když vynecháte nebo urychlíte některý z kroků, vaše tělo nemusí mít dostatek času na adaptaci. To pak často vede k rychlému návratu ztracených kil – známému jojo efektu.
Práce s příjmem sacharidů v jednotlivých fázích pomáhá nejen zhubnout, ale také připravit tělo na dlouhodobé změny v jídelníčku. Právě ty jsou klíčem k udržení výsledků.
A co poté, až skončí dietní plán?
Máte za sebou cestu, která vám pomohla nejen zhubnout, ale hlavně pochopit, jak si jídlo užívat bez výčitek. Teď už víte, jak s potravinami pracovat, kolik sacharidů vám vyhovuje a že pestrost v jídelníčku je základ.
Teď je čas přejít na režim, který bude udržitelný. Low carb stravování je skvělou volbou – nejenže podporuje stabilní váhu, ale také vás naučí vnímat kvalitní zdroje energie.
Množství sacharidů za den: 50–150 g
Stay fit: Ingredience bez přidaného cukru
Abyste se na nás mohli spolehnout i po dietě, máme pro vás pestrou nabídku potravin pro aktivní životní styl.
Snadné recepty
Na našem webu stále přibývají nové recepty. Občas mrkněte, inspirace se vždycky hodí.
Jídelníček na hubnutí není žádná věda
5 pilířů jídelníčku na hubnutí odhaluje výživová poradkyně Martina Weisserová.
* Zdroj: kalorické tabulky
Tenhle článek stojí za sdílení!

Bažíte po dalších tématech?
Autor
Tereza BřízováJako správný copywriter zásobuje náš blog novinkami ze světa proteinové diety, rozhovory o hubnutí a články z oblasti aktivního životního stylu.
Nebojte se tuků
