
- náročnější
- 2 porce
- 60 min
- od 2. kroku

Nejen na Vánoce vám tenhle kapr přijde k chuti. Skvělou chuť mu dodá pikantní marináda se zázvorem, s česnekem a bylinkami. Připravit ho můžete v troubě, ale i na grilu.
Na kapra v marinádě potřebujeme
Kapr | 200 g |
Jogurt bílý řecký | 140 g |
Zázvor čerstvý | 20 g |
Česnek | 12 g |
Olivový olej | 50 ml |
Čerstvý libeček | 50 g |
Čerstvá šalvěj | 5 g |
Sůl | dle chuti |
Pepř | dle chuti |
Citrónová šťáva | 5 ml |
Bude se vám hodit
Z uvedených surovin vytvoříme 2 porce.
Na tento recept jsme použili bílý řecký jogurt s 5% obsahem tuku.
- 12 g česneku jsou přibližně 4 stroužky.
- 50 ml olivového oleje je asi 5 polévkových lžic.
- 5 ml citrónové šťávy je zhruba 1 čajová lžička.
Jak připravit pečeného kapra v marinádě
- Kapra si rozdělíme na dvě stejně velké filety.
- Kůži na dvou až třech místech nařízneme, aby se marináda co nejlépe dostala k rybě.
- Filety lehce osolíme.
- V misce smícháme jogurt se třemi lžícemi oleje, prolisovaným česnekem, najemno nastrouhaným zázvorem a nasekanými bylinkami (pokud zrovna nemáme k dispozici čerstvé bylinky, postačí sušené). Marinádu dochutíme solí a pepřem.
- Připravíme si uzavíratelnou nádobu, do které se filety vejdou ideálně vedle sebe. Na dno nádoby dáme asi lžíci marinády, položíme do ní kapra a přelijeme ho zbylou marinádou.
- Dáme do lednice marinovat alespoň na dvě hodiny, ideálně však přes noc (ryba díky jogurtu krásně zkřehne).
- Plech nebo pekáček vyložíme pečicím papírem, který potřeme zbylým olejem.
- Troubu předehřejeme na 200 °C. Pokud máme dispozici funkci grilu, použijeme tu.
- Kapra vyjmeme z marinády a přebytečnou marinádu odstraníme. Na rybě necháme jen to, co na ní marinováním ulpělo, marináda by z ryby neměla stékat.
- Pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 minut, dokud se na rybě nezačnou objevovat opečená místa.
- Podáváme ozdobené měsíčkem citrónu, rybu si před konzumací pokapeme pár kapkami citrónové šťávy.
Kapr na grilu
Pokud si chcete kapra připravit na grilu, pak je ideální ve formě filetů bez kostí. Filety si vždy rozdělte na jednotlivé porce, mnohem lépe se vám s nimi bude manipulovat. Pokud se nechcete zdržovat přípravou kapřích filetů, můžete ho rozdělit na tzv. podkovy. Maso z kapra nemusíte dlouze marinovat, stačí jen krátké odležení v marinádě chvíli před samotným grilováním.
Naše tipy:
- Maso vkládejte jedině na horký rošt.
- U marinovaného kapra je dobré přebytečnou marinádu otírat, jinak bude odkapávat.
- Po vložení jednotlivých kusů ryb na rošt je nechte nějakou dobu grilovat, aby se kapr trochu opracoval, pak s ním budete moci teprve manipulovat.
Výživové hodnoty | |
---|---|
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci: | 1 179 kJ/282 kcal |
Bílkoviny | 21,2 g |
Sacharidy | 3,9 g |
Tuky | 17,7 g |
Vláknina | 0,2 g |
Hodnocení od našich spokojených zákazníků
Vhodné jako
Autor
Silvie LabuťováAutorka báječných keto receptů z těch nejkvalitnějších surovin. Je důkazem toho, že vařit se dá chutně i bez zbytečných cukrů.
Zkuste i další podobné recepty

Potřebujete poradit?

Protein rovnou do e-mailu
Recepty, novinky a tajné akce.
Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.