
- snadné
- 1 porce
- 30 min
- od 2. kroku

Ryby jsou skvělým zdrojem vitamínů i omega-3 mastných kyselin. Zároveň obsahují kvalitní bílkoviny, které podpoří vaše hubnutí. Připravte si pražmu podle našeho receptu!
Suroviny na recept
Na pečenou pražmu potřebujeme
Pražma královská | 100 g |
Olivový olej | 5 ml |
Sůl | dle chuti |
Čerstvý tymián | dle chuti |
Na avokádový salát potřebujeme
Avokádo | 50 g |
Ředkvička | 100 g |
Okurka salátová | 100 g |
Olivový olej | 5 ml |
Salát polníček | 50 g |
Citrónová šťáva | 10 ml |
Aceto balsamico | 10 ml |
Nechcete vážit?
- 5 ml olivového oleje je jedna 1 čajová lžička.
- 10 ml citronové šťávy a aceta balsamica je 1 polévková lžíce.
Jak připravit pečenou pražmu
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Pražmu očistíme, omyjeme a osušíme.
- Potřeme ho olivovým olejem a dovnitř vložíme pár větviček tymiánu.
- Těsně před pečením nebo grilováním v troubě pražmu osolíme.
- Přendáme ji na pečicí papír a vložíme na cca 25 minut do trouby.
Jak připravit avokádový salát
- Avokádo oloupeme, nakrájíme na kostičky a pokapeme ho citronovou šťávou, aby nezhnědlo.
- Přidáme nakrájené ředkvičky, okurku a polníček.
- Ze lžíce olivového oleje, citronové šťávy a balsamica si připravíme dresink, který přidáme do salátu.
- Vše společně promícháme.
- Po upečení vytáhneme pražmu z trouby a podáváme společně se salátem.
Jak snadno oloupat avokádo?
Avokádo při přípravě jídla obyčejně nepoužíváme vcelku, ale většinou ho vypeckujeme. Plod obkroužíme ostrým nožem kolem vnitřní pecky. Cítíme přitom, jak nůž naráží na pevnou pecku. Oběma půlkami, které ještě drží na pecce, otočíme, aby se pecka oddělila od dužiny. Pokud jsme avokádo dokonale ořízli kolem pecky, měly by se nám bez většího problému půlky oddělit. Pomocí nože vyjmeme pecku. Po rozříznutí můžeme zakapat dužinu citronem. Tím zpomalíme nežádoucí vzdušnou oxidaci a my tak nepřijdeme o tolik důležité vitamíny a enzymy.

Výborná a zdravá pražma královská
Pražma královská patří mezi mořské ryby, což znamená, že se řadí mezi nejzdravější druhy masa. Je velmi lehce stravitelná a díky tomu se hodí do redukčního i racionálního jídelníčku. V jejím mase jsou obsaženy důležité minerální látky (jód a selen), ale především omega-3 nenasycené mastné kyseliny, což je zdravá forma tuků.
Výživové hodnoty | |
---|---|
Celková energetická hodnota pokrmu na 1 porci: | 1 466 kJ/351 kcal |
Bílkoviny | 25 g |
Sacharidy | 13 g |
Tuky | 21 g |
Vláknina | 6 g |
Hodnocení od našich spokojených zákazníků
Vhodné jako
Autor
Martina WeisserováNaše dietní koučka je v oblasti výživového poradenství jako doma. Zdravý jídelníček je pro ni vášní. Vymýšlí pro vás recepty z kvalitních surovin.
Vedle pražmy zkuste i další podobné recepty

Potřebujete poradit?

Protein rovnou do e-mailu
Recepty, novinky a tajné akce.
Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.