Cottage se řadí mezi čerstvé sýry. Je zdrojem kvalitních bílkovin, některých vitamínů a minerálních látek, přičemž nejcennější je obsah dobře využitelného vápníku. Díky svému složení má nízký glykemický index, dobře vás zasytí a je poměrně lehce stravitelný.
Od ostatních sýrů odlišuje zejména nízkým obsahem tuku, což oceníte zejména tehdy, když si hlídáte hmotnost.
Cottage obsahuje jen 4 až 6 g tuku ve 100 g, přitom vám dodá okolo 12 g kvalitních bílkovin.
Pro porovnání:
- 30% eidam obsahuje 15 g tuku
- 45% už 26 g tuku
- niva dokonce 32 g tuku
- ale i čerstvé sýry, jako jsou žervé nebo Lučina, obsahují tuku výrazně více než právě cottage. Žervé většinou kolem 20 g tuku a Lučina 26 g tuku na 100 g.
Cottage se tedy řadí mezi vhodné zdroje bílkovin, se kterými zároveň nepřijmete nadbytek živočišných tuků a kalorií tak jako u většiny jiných sýrů.
Cottage obsahuje okolo 2 až 4 g sacharidů, zejména mléčného cukru – laktózy. Pokud trpíte laktózovou intolerancí, nemusíte se cottage vzdávat a sáhněte po bezlaktózovém výrobku.