Cuketové špagety, květáková rýže & čočková pomazánka. Vzhůru do kuchyně!
Inspirace na vaření není nikdy dost. Právě proto jsme tu s další dávkou receptů pro všechny, kteří chtějí žít zdravě, ale s chutí.

Cuketové špagety
- 1 porce
- 20 minut
- od 2. kroku ketodiety
Budeme potřebovat:
- cuketu 200 g
- avokádo 50 g
- česnek 5 g
- citronovou šťávu 10 ml
- olivový olej 10 ml
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- parmazán 20 g
- piniové oříšky 15 g
- bazalku dle chuti
Jak na to:
Avokádové pesto: Avokádo podél pecky rozřízneme a vydlabeme ze slupky. Rozmačkáme ho vidličkou a zakápneme šťávou z citronu. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem. K pestu přidáme nadrobno nakrájenou bazalku, osolíme, opepříme a znovu promícháme.
Cuketové špagety: Cuketu omyjeme a pomocí škrabky z ní postupně odkrajujeme dlouhé plátky. Připravené cuketové špagety vložíme na pánev a restujeme na olivovém oleji cca 2 minuty.
Hotové špagety podáváme s avokádovým pestem a sypeme piniovými oříšky a strouhaným parmazánem.
Cuketové špagety vám už od 2. kroku diety můžou suplovat jedno bílkovinové jídlo. Ke čtyřem porcím KetoDiet je klidně zařaďte jako pátou porci, kterou doplníte svůj denní jídelníček.
Pestem z avokáda můžete zpestřit i „klasické” proteinové špagety, a to od 3. kroku dietního plánu. Když vyberete správné těstoviny, nemusíte se trápit výčitkami svědomí, a to ani v low carb režimu. 30 % bílkovin, 30 % vlákniny – takové složení je zárukou, že proteinové špagety zaženou hlad na dlouhou dobu. Sacharidů přitom mají o 60 % méně než běžné těstoviny.
Květáková rýže
- 1 porce
- 15 minut
- od 2. kroku ketodiety
Budeme potřebovat:
- květák 200 g
- KetoDiet proteinovou omeletu se sýrovou příchutí 27 g
- olivový olej 10 ml
- čerstvý koriandr dle chuti
- cherry rajčata 20 g
- jarní cibulku 35 g
- kurkumu dle chuti
- pepř dle chuti
- sůl dle chuti
Jak na to:
Květák omyjeme a nakrájíme na růžičky. Ty následně v mixeru rozmixujeme nahrubo. Proteinovou omeletu umícháme ve vodě dle návodu a necháme chvilku „odpočinout”. Na kapce olivového oleje ji pak osmažíme stejným způsobem, jako když připravujeme smažená vajíčka, a přendáme do misky.
Jarní cibulku nakrájíme na kolečka a zpěníme na olivovém oleji. Přidáme k ní rozmixovaný květák a společně restujeme do jeho změknutí. Přisypeme kurkumu, sůl a pepř a vše promícháme. Ke směsi přidáme hotovou omeletu, pokrájená cherry rajčátka a chvíli společně restujeme.
Květákovou rýži zdobíme čerstvým koriandrem.
Jak a proč upravovat květák
Výživový poradce Jiří Skála zdůrazňuje, že „na květák bychom ve zdravém jídelníčku neměli zapomínat. Stejně jako u brokolice byly i u květáku prokázány protirakovinné látky, vitamín K, vitamín C a fytosteroly, což jsou látky, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. O tyto cenné složky se můžeme snadno připravit nevhodnou tepelnou úpravou. Ideální je upravovat květák v páře, tak si uchová nejen svou přirozenou barvu, ale zároveň neztrácí to nejcennější. Čerstvý květák nejlépe poznáme tak, že má bílé a tvrdé růžičky. Ani s jeho nadměrnou konzumací bychom to ale neměli přehánět. Obsahuje totiž i tzv. strumigenní látky, které mohou narušit funkci štítné žlázy, ale to platí opravdu jenom při extrémním příjmu.”
Čočková pomazánka
- 1 porce
- 30 minut
- od 3. kroku ketodiety
Budeme potřebovat:
- červenou čočku 40 g
- bílou cibuli 35 g
- česnek 5 g
- citronovou šťávu dle chuti
- olivový olej 10 ml
- KetoDiet proteinový chléb tmavý 70 g
- cherry rajčata 10 g
- chilli papriku dle chuti
- pepř dle chuti
- sůl dle chuti
- čerstvou bazalku dle chuti
Jak na to:
Cibuli nakrájíme na drobné kousky a spolu s pomačkaným česnekem ji restujeme na olivovém oleji. Do pánve vložíme nakrájenou chilli papričku a nastrouhanou citronovou kůru. Vše společně promícháme a restujeme, aby se chutě spojily. Přidáme propláchnutou čočku. Zhruba po 5 minutách směs podlijeme vroucí vodou a za občasného míchání dusíme 15–20 minut do změknutí. Čočka by měla získat „pomazánkovou” konzistenci i bez mixování.
Hotovou čočku dle chuti osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Následně do ní přimícháme pokrájená cherry rajčátka, bazalku a zakápneme citronovou šťávou. Čočkovou pomazánku servírujeme na KetoDiet proteinovém chlebu a zdobíme rajčátkem a bylinkami.
Červená čočka – zdroj nejen bílkovin
- Doplní bílkoviny, vitamíny (B6) a minerální látky (železo, selen, fosfor, zinek a mangan).
- Má schopnost rovnoměrného uvolňování glukózy do krve, takže je vhodná i pro diabetiky.
- Skvěle zasytí, a to díky vysokému podílu vlákniny.
- Na rozdíl od jiných druhů čočky nenadýmá. Díky tomu si ji můžou dopřát klidně i kojící maminky.
Zkuste taky polévku z červené čočky. A výtečně vařit můžete i z černé čočky beluga, která je také bohatá na bílkoviny a vlákninu.
Autor receptu: KetoDiet
Foto: KetoDiet
Tenhle článek stojí za sdílení!
Autor
Tereza BřízováJako správný copywriter zásobuje náš blog novinkami ze světa proteinové diety, rozhovory o hubnutí a články z oblasti aktivního životního stylu.

Potřebujete poradit?
Začněte výpočtem BMI
Během chvilky se dozvíte, jak jste na tom s nadváhou.
Prodejní místa
Produkty si můžete zakoupit také u našich vybraných partnerů

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-mailu.
Recepty, novinky a tajné akce.
Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.