💥 Nákupy OnaDnes – sleva 25 % téměř na vše s kódem ONA25 📅 Objednejte do neděle.

Jak spolu souvisí deprese a hubnutí. Co bylo dřív, nebo je to úplně jinak?

7. 5. 2024Tento článek vám zabere 3 min čteníNikola Nevečeřalová

Jste v depresi, protože se vám nedaří zhubnout, nebo máte depresi, tak ji zajídáte a z toho tloustnete? Tuto problematiku vám právě teď objasní psychiatrička. A možná vás překvapí. 

Smutná žena v depresi hubne. KetoDiet.

„Mám depresi, protože nemůžu zhubnout.“ | „Mám depresi, tak ji zajídám a tloustnu.“ Co je špatně? 

Špatně je obojí. Rozšířený názor, že máte depresi, protože se vám nedaří zhubnout, nebo že naopak přibíráte, protože trpíte depresí, je z odborného hlediska naprosto mylným a zavádějícím, říká odbornice na psychické zdraví MUDr. Kateřina Šubrtová. Žádnou přímou souvislost mezi hubnutím a depresí nehledejte. Deprese nezpůsobuje nadváhu ani s ní nejde jinak dohromady. 

Je tomu dokonce naopak. „Jedním z kritérií diagnostiky deprese je výrazný váhový úbytek. A to i několik desítek kilogramů, vyvrací laickou představu psychiatrička. „Pokud ale jste obézní, můžete trpět řadou somatických onemocnění, jako je infarkt, mrtvice, diabetes. Tato vážná onemocnění pak mohou zapříčinit deprese,“ upřesňuje lékařka a upozorňuje, že deprese následně může zhoršit prognózu a podpořit návrat těchto onemocnění.  

Trpíte depresí, nebo jste jen nespokojení s vlastním životem? 

A není to jen dobrá výmluva? Říct, že trpím depresí se dostalo do běžné mluvy a interpretace vážného onemocnění se tím zlehčuje. 

Celospolečenským fenoménem postcovidové doby je řešení psychického stavu veřejně. „Označení deprese se bagatelizuje, ale taky monetizuje. Vezměte si rozmach online platforem zaměřujících se na terapie na dálku,“ objasňuje problém a zmiňuje proměnu svého oboru MUDr. Šubrtová. 

Deprese se nesmí zaměňovat s nespokojeností. „Ne každá deprese je deprese. To, že člověk má špatnou náladu, neznamená, že trpí depresí. To je naprosto mylná představa běžných lidí,“ vysvětluje odbornice. Kolikrát už jste o sobě tvrdili, že máte depku, ale mysleli jste tím, že nejste ve své kůži? 

Trochu jinak je to se stresem. Přečtěte si, jak spolu vycházejí stres a hubnutí

Recept: Kuřecí na kari s proteinovou tortillou KetoDiet

Žijte zdravěji. Budete se cítit lépe 

Že je ale s hubnutím úzce spojena psychická pohoda je nepopiratelné. Když se budete dobře cítit, budete pozitivně motivovaní, půjdou kila při keto dietě snáz dolů a nepřijde žádný jojo efekt. Upravte si jídelníček. Vyřaďte z něho potraviny, které vám dodávají jen prázdné kalorie nebo způsobují rozkolísání hladiny cukru v krvi. Dbejte na kvalitní zdroje bílkovin, zdravých tuků a zeleniny. Přidejte pravidelný pohyb a bude vám dobře. 

 

Foto: Pexels, KetoDiet 

Tenhle článek stojí za sdílení!

Nikola Nevečeřalová copywriter

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Jak ovlivňují hubnutí hormony?

Přečtete si rozhovor s lékařem Tomášem Roubíčkem.
Chci to vědět

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů