💙 Happy Days na KetoDiet 💙 Sleva 20 % na nákup s kódem 20HAPPY24 📅 Jen do neděle.* 🚚 Na PPL výdejní místa teď doprava ZDARMA.

Zhubnout tuk a zároveň nabrat svaly. Realita, nebo fikce?

3. 2. 2021Tento článek vám zabere 5 min čteníTereza Břízová

Nabírání svalů a shazování tuků jsou dva protichůdné cíle. Zdánlivě tedy nejde docílit obou najednou. Nebo že by přece? Prozradíme vám, na co se zaměřit, abyste dosáhli svého.

Mladá dívka ve sportovním oblečení leží na podložce a dělá sedy-lehy.

Pro úbytek tuku je třeba dostat se do kalorického deficitu, což znamená, že by výdej energie měl být vyšší než její příjem. U nabírání svalů je tomu přesně naopak. Nicméně i přes tuto skutečnost je možné hubnout a zároveň nabírat svalovou hmotu. Má to ale logicky svá úskalí.

Největší šanci mají začátečníci

Hubnout na tuku a zároveň budovat svaly lze. Tohoto stavu mohou dosáhnout začátečníci s nádváhou, obézní lidé nebo sportovci po dlouhé tréninkové pauze. Ovšem největší předpoklad mají netrénovaní začátečníci, jelikož jejich tělo má skvělou schopnost využít nadbytečný tuk jako zdroj energie pro svalový růst. Ovšem i tato schopnost je pouze dočasná a v momentě, kdy se tělo na zátěž adaptuje lze dosahovat pouze jednoho cíle,

vysvětluje Jiří Skála, trenér CrossFitu a výživový poradce.

Proteinové polévky KetoDiet

Na co se zaměřit, když chcete zhubnout?

Každé tělo je originál a metabolismus každého z nás funguje jinak. Ideální váha je individuální záležitostí. Někdo může jíst, co chce, a nepřibere ani gram. Jiný projde okolo koblihy a má kilo nahoře. To je samozřejmě trochu nadsázka, ale mnozí se v ní určitě najdou. Přesto existují obecné faktory, které mají na hubnutí zásadní vliv.

4 klíče k úspěšnému hubnutí

1. Jídelníček

Pokud chcete zhubnout, musíte si vybudovat kalorický deficit. To znamená, že přijmete méně energie, než vydáte. Abyste ale hubli zdravě, je potřeba neplést si to s hladovkou. Důležitý je dostatečný přísun bílkovin, díky kterému budete redukovat váhu z tukových zásob, nikoliv ze svalové hmoty. Bílkoviny navíc mají nejvyšší sytící efekt ze všech makroživin, takže bychom při jejich dostatečném příjmu neměli mít pocit hladu. Kvalitní bílkoviny můžete doplnit prostřednictvím proteinových jídel a nápojů KetoDiet. Podívejte se, z čeho se skládá jídelníček v průběhu hubnutí s ketodietou.

Ovšem nesmíme zapomenout na další dvě makroživiny. Extrémně důležitý je i příjem tuků, které mají v organismu spoustu důležitých funkcí – rozpouští vitamíny, zdravé tuky přispívají ke správné činnosti nervové soustavy atd. Především z hlediska energie jsou pro nás důležité i sacharidy.

Vždy je tedy potřeba zvážit celkový energetický příjem a ten si rozložit do jednotlivých makroživin dle vašeho životního stylu (práce, pohyb, stres apod.).

2. Pohyb

Dlouhodobá pohybová aktivita je nesmírně důležitá. Naše tělo je k pohybu stvořeno, a proto byste volnočasové pohybové aktivitě měli věnovat minimálně 10 hodin týdně. Ideální je kombinace kardiovaskulárního tréninku (běh, kolo, plavání, chůze) a silového tréninku (posilování s vlastní vahou, jóga). Přečtěte si v našem článku, jak sportovat v průběhu hubnutí.

3. Spánek

Další extrémně podstatný faktor. Aby byl spánek kvalitní, je třeba vytvořit pro něj vhodné podmínky a věnovat mu minimálně 7 hodin denně.

Pravidelný spánek by měl našemu tělu zajistit dostatečnou regeneraci a hormonální rovnováhu. Hormony jsou při hubnutí totiž nesmírně důležité. Pro příklad: Skoro všechny pohlavní a růstové hormony mají nejvyšší hladinu vyplavování v nočních hodinách,

dodává Jiří Skála.

4. Stres

Stres je možná nejdůležitějším faktorem, který ovlivňuje úspěšné hubnutí. A opět v tom důležitou roli hrají hormony. Při stresu se do těla vyplavuje hormon kortizol, který vám hubnutí může výrazně zkomplikovat. U někoho dokonce způsobí zcela opačný efekt, tedy přibírání na váze. Se stresem výrazně souvisí i dlouhodobé hladovění, nedostatek spánku, minimální pohybová aktivita a minimální pobyt v přírodě a na čerstvém vzduchu.

Dlouhodobý stres zároveň oslabuje vaši imunitu. V dnešní uspěchané době se stresu bohužel občas nevyhnete, proto byste svému tělu měli poskytnout kvalitní doplňky stravy, které imunitu přirozeně posilují a pomáhají bojovat s únavou a stresem. Vyzkoušejte naše nové ovocné sirupy s Imuregenem, přírodním doplňkem stravy vyvinutým předními českými imunology, a obrňte se proti nepříznivým vlivům.

Všechny tyto okolnosti můžeme vědomě ovlivnit, a tím snížit riziko nadměrného stresu a špatnou funkci hormonů. Velmi úzce to souvisí s kvalitou našeho života a s celkovou spokojeností.

Pokud vás trápí nadváha a chcete odstartovat nový životní styl, doporučujeme zaměřit se v první řadě na to, jak zhubnout. Tím zároveň uděláte největší službu svému zdraví. V závěsu přidejte pravidelný pohyb a věřte, že svaly si vás “najdou”. Pokud byste chtěli nabrat svalovou hmotu ve větším měřítku, pokračujte s různými typy cvičení a úpravou jídelníčku. Nejlépe pod dohledem odborníka. Věřte, že úspěchy vás natolik nadopují další motivací a dobrou náladou, že vás na cestě svým snem nic nezastaví.

Zaměřeno na stehna

Možná vás trápí jedna konkrétní partie. Sepsali jsme pro vás tipy, jak zhubnout stehna.

 

Přejeme hodně úspěchů při formování vaší vysněné postavy. Budeme rádi, když se s námi o své pokroky podělíte na uzavřené facebookové skupině Moje KetoDiet a inspirujete tím ostatní. A pamatujte, že bez stresu se to lépe táhne.

Tenhle článek stojí za sdílení!

Tereza Břízová copywriter KetoDiet

Jako správný copywriter zásobuje náš blog novinkami ze světa proteinové diety, rozhovory o hubnutí a články z oblasti aktivního životního stylu.

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů