🥤 Sleva až 40 % na proteinové nápoje. + 🍫 Věrnostní sleva 15 % na proteinové tyčinky. Slevy lze kombinovat. Platí do neděle.

Kolik porcí za den jíst, aby se vám snáz hublo?

23. 1. 2024Tento článek vám zabere 6 min čteníMartina Weisserová, Nikola Nevečeřalová

5x za den nebo kolikrát jíst, abyste zhubli co nejrychleji? Trendy ve výživě se neustále vyvíjí, výzkumy pátrají, který směr stravování je pro tělo tím nejpřínosnějším. Jak to vidí zkušená výživová poradkyně?

Kolik porcí jíst při KetoDiet. Špagety můžete také

Pravidelně po 2 hodinách, po 3 hodinách, nechat tělo od přísunu jídla odpočinout při přerušovaném půstu nebo vyzkoušet nějakou další stravovací metodu... Pokud jste se právě rozhodli něco se svým tělem začít dělat, možná tápete, jak svůj jídelníček na hubnutí uchopit. Udělejte si dnes jasno.

Jíst 5x denně je přežitek? Kam směřují trendy ve výživě

Ještě před pár lety jsme se my, výživoví poradci, shodovali na tom, že bychom měli jíst 5x denně v pravidelných intervalech. Učili jsme se to tak ve škole, a proto jsme tuto pravdu předávali dál, našim klientům,“ vysvětluje hlavní výživová poradkyně KetoDiet Martina Weisserová a dodává, že se doporučovalo přidat, pokud brzy vstáváte a chodíte pozdě spát, druhou večeři nebo dopoledne další svačinu.

Dnes se, díky mnoha studiím, názory na četnost jídel za den liší. „Každý jsme jiný, každému bude proto vyhovovat něco jiného. Záleží, jaké máme vytvořené stravovací návyky, ale také jak jsme citliví na kolísání hladiny cukru v krvi. Někteří lidé jsou tak citliví na pokles hladiny cukru v krvi, proto potřebují jíst častěji. Pokud by jídlo vynechali, dostanou velký hlad a na nízkou glykemii reagují třesem, nervozitou, podrážděností,“ upozorňuje na zohlednění individuálních potřeb výživová poradkyně.

Udržte vyrovnanou hladinu cukru v krvi

Záleží také na tom, jaké jídlo si naložíte na talíř. Jak vysoký má glykemický index. „Platí, že čím vyšší glykemický index potravina má, tím rychleji se v ní obsažené sacharidy tráví a vstřebávají do krve. Vysokou hladinu cukru v krvi se náš organismus snaží regulovat, a proto dochází rychle ke snížení cukru a potřebě brzy sáhnout po další potravině s vysokým glykemickým indexem,“ říká Martina Weisserová a varuje, že když se hladina cukru v krvi rozkolísá, může docházet až ke stavům hypoglykemie.

Vysoký glykemický index mají potraviny jako smažené hranolky, bramborová kaše, sladké limonády, pizza nebo bílá rýže. Zjednodušeně jde o potraviny s vysokým obsahem sacharidů nebo tuků (hlavně trans mastných kyselin), po kterých máte brzy hlad.

Cílem by podle výživové poradkyně mělo být pravidelnou stravou udržet co nejvyrovnanější hladinu cukru v krvi, ideálně na velmi nízkých hodnotách, tj. kolem 4 mmol/l (nalačno).

V praxi to znamená, že k udržení vyrovnané hladiny cukru v krvi bude:

  • někdo potřebovat 5 menších porcí za den,
  • jiný 3 vyvážené porce denně – snídaně, oběd a večeře,
  • další si oblíbí tzv. přerušovaný půst, kde se pauzy mezi jídly můžou různě protáhnout a ve finále jíte třeba jen 1x nebo 2x za den.

Inspiraci pro dietní snídaně, obědy i večeře najdete v keto receptech.

Kolik porcí za den jíst? Při keto dietě jíte 5x denně

Co je důležitější než počet porcí za den?

Jednou z nejčastějších otázek mířící na naši výživovou poradnu je, jak často mám při dietě jíst. „My v KetoDiet se snažíme našim klientům vytvořit v jídelníčku především řád. Protože ten je pro úspěšné hubnutí zásadní,“ říká Martina Weisserová.

Keto dieta je účinným způsobem hubnutí hlavně pro lidi s prokazatelnou nadváhou nebo obezitou, ke které často vede právě nepravidelný režim nebo nekontrolovaný přísun potravin, třeba časté uzobávání.

Při keto dietě jíte 5 porcí za den. V každé porci je téměř stejné množství bílkovin, sacharidů i tuků, abyste neměli hlad, dostali vše, co tělo potřebuje a zároveň udrželi vyrovnanou nízkou hladinu cukru v krvi. „Jakmile se vám podaří nadváhu zredukovat, můžete v rámci udržení nové hmotnosti snížit počet porcí na 3 denně,“ ubezpečuje možnost volby výživová poradkyně.

Proteinové lívance a proteinové vafle KetoDiet

V prvních týdnech keto diety je nejpodstatnější:

  • návyk na pravidelnost v jídle,
  • dostatečné množství bílkovin v jídelníčku, které vás zasytí a budete tak moct snížit sacharidy na minimum,
  • kvalitní pitný režim, který hydratuje tělo a pomáhá odvádět škodliviny.

Proč se vyplatí udělat si delší pauzu mezi jídly?

Studie prováděné v posledních letech jednoznačně dokazují, že prodloužení pauzy mezi jídly má velké benefity. „Například v pětihodinových přestávkách mezi jídly (stejně jako během nočního klidu), klesá hladina inzulínu tak nízko, že je možné dobře spalovat tuk,“ objasňuje výhody výživová poradkyně a varuje, že pokud je vaše hladina inzulínu permanentně zvýšená třeba kvůli častému uzobávání mezi jídly, jste už jen krok od tzv. inzulínové rezistence a následně od diabetu 2. typu a dalším civilizačním onemocněním.

Když budete jíst neustále, nenecháte tělo odpočinout. „Neustálý přísun jídla organismus zatěžuje a negativně ovlivňuje produkci hormonů souvisejících s příjmem a zpracováním potravy. Tyto hormony mimo jiné řídí pocit hladu i sytosti a současně proces ukládání energie – tedy mají na svědomí tloustnutí,“ vysvětluje Martina Weisserová.

Pokud jste zvyklí stravovat se často a vaše jídlo mívá vysoký glykemický index i kalorickou hodnotu, bylo by pro vás velmi náročné přejít na režim, kdy byste jedli např. jen 2x za den. Měli byste hlad a necítili byste se ve své kůži,“ dodává specialistka na výživu. Proto je potřeba nejprve nastartovat nový návyk pravidelnosti s výše zmíněnými 5 porcemi za den a až následně svůj režim upravit podle toho, jak vám to bude vyhovovat.

Kolik porcí za den jíst? Je jedno, jestli to budou dvě, tři nebo pět. Důležité je, abyste se cítili dobře při jakékoli své oblíbené aktivitě.

Foto: KetoDiet

Tenhle článek stojí za sdílení!

Martina Weisserová manažerka produktového oddělení a dietní koučka KetoDiet

Naše dietní koučka je v oblasti výživového poradenství jako doma. Zdravý jídelníček je pro ni vášní. Vymýšlí pro vás recepty z kvalitních surovin.

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Jak do jídelníčku na hubnutí zařadit tuky?

Podívejte se, které jsou zdravé a kolik si jich dopřávat.
Přečtu si

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů