🌜 Night Shopping –24 % téměř na vše* s kódem NIGHT2D4 🌛 Do neděle probíhá také 🌸 jarní výprodej se slevami až 50 %.

Proč jsou Češi stále na předních místech v obezitě? Odpovídá výživová poradkyně

4. 4. 2023Tento článek vám zabere 8 min čteníMartina Weisserová, Tereza Břízová

S dietní koučkou Martinou Weisserovou jsme si povídali o tom, jak se v čase mění naše povědomí o zdravém stravování, ale také o tom, proč už KetoDiet není jen dietou, jak tomu bývalo dřív. Podělila se s námi i o svůj oblíbený recept. Pojďte na to.

Výživová poradkyně odpovídá, proč jsou Češi na předních místech v obezitě.
Martina Weisserová, výživová specialistka a dietní koučka KetoDiet

Martina Weisserová

Naše hlavní výživová specialistka a dietní koučka. V KetoDiet je od samého začátku a k vysněným křivkám přivedla řadu klientů včetně celebrit. O výživě dokáže vyprávět hodiny. Ráda a skvěle vaří. Možná ji znáte z pořadů Sama doma, Dobré ráno, Snídaně s Novou a dalších.

Víc o Martině

Marti, jaká byla KetoDiet při svém vzniku před téměř 12 lety?

Tehdy jsme byli průkopníkem na trhu. V České republice žádná proteinová dieta nebo keto dieta neexistovala, a tak jsme se inspirovali v zahraničí. V tomto ohledu byla velice napřed Francie, takže jsme inspiraci sbírali právě tam. Hledali jsme různé studie, doporučení a zkušenosti zahraničních lékařů, protože Česká republika byla pole neorané. O to větší chuť a snahu jsme měli.

Rozhodně to zpočátku nebyla dieta nijak chutná. Byla ale funkční. A právě to nás odlišilo od jiných způsobů hubnutí. Dodnes nemůžu uvěřit, že jsme začínali s jedním univerzálním proteinovým práškem, do kterého si klienti dávali ochucující tablety. Kvalita proteinové směsi nebyla špatná, ale chuťově nic moc. Navíc jsme na ochucení používali tablety, které se špatně rozpouštěly.

Chtělo to dost sebeovládání a mít silnou motivaci, ale fungovalo to. Lidé si nás nacházeli, protože na trhu nic podobného nebylo. Viděli úspěchy na svých známých a chtěli hubnout také. Rozhodně jsme neměli tak propracovaný sortiment, zkrátka začínali jsme.

KetoDiet proteinový croissant s čokoládovou náplní

Jaká je dnes?

Na základě mnohaletých zkušeností postup diety upravujeme, obohacujeme a dopřáváme našim zákazníkům lepší chuť proteinových jídel a nápojů. Občas si říkám, že dneska už to ani není dieta. Obecně je slovo dieta vnímané negativně. Vyvolává obavy, že se budete muset omezovat. My ale máme dnes v portfoliu takové dobroty, jako jsou: 

  • croissanty,
  • několik druhů chleba,
  • palačinky,
  • pudinky
  • nebo třeba čokoládové krémy.

Pochutnáte si a ještě hubnete. Vývoj a výroba šly v tomto směru raketově dopředu.

Prohlédnout jídla a nápoje

Vědí lidé dnes o zdravém jídelníčku víc než tehdy?

Rozhodně ano. Před 12 lety jsme klientům vysvětlovali, co jsou to makroživiny, tzn. jaký je rozdíl mezi bílkovinami, sacharidy a tuky. Dnes je vzdělanost v oblasti výživy mnohem vyšší. Díky mnoha často protichůdným informacím na internetu si ale mnoho lidí neví rady, jak začít, a spíš se ptají, co je správné. A čím víc se snaží si informace dohledávat, tím víc se v tom ztrácí.  

Výživových směrů je mnoho a já říkám, že není jeden špatný a druhý dobrý, nebo že je dokonce jen jeden správný. Každý jsme jiný, a proto každému vyhovuje jiný režim. Důležité je najít si pro sebe ten pravý. A pak už nezáleží na tom, jestli je to low carb, přerušovaný půst nebo keto dieta.

Keto dieta vás neláká, ale rádi byste zkusili low carb způsob stravování? Sepsali jsme pro vás 14 nejlepších low carb potravin.

Ukázat potraviny

Utkvěla ti v hlavě nějaká konkrétní proměna s KetoDiet?

Moc ráda vzpomínám na projekt Hubne celé Česko, který jsme před pár lety organizovali. Z každé části republiky jsme vybrali zájemce o hubnutí a s ním jsme pak prošli celý dietní režim. Všichni účastníci tohoto projektu krásně zhubli a pokud vím, tak si i hmotnost stále úspěšně drží. Úžasní byli manželé Matouškovi z Plzně, kteří díky nové váze našli vášeň pro canicross (běhání se psy). Dnes už běhají i jejich dcery.

Proč vnímáš KetoDiet jako skvělý odrazový můstek?

Mnoho lidí by rádo změnilo své stravovací návyky, ale neví jak. Když se ve zdravém stravování neorientujete, začátky mohou být složité. Proto se mi líbí náš dietní plán, kde jsou jasně daná jednoduchá pravidla. Mohou se zdát poněkud striktní, ale jejich cílem je nastavit v jídelníčku řád. Zajistíme: 

  • pravidelnost,  
  • kvalitní pitný režim  
  • i dostatečný přísun bílkovin.  

Bílkoviny jsou coby jedny z hlavních makroživin nenahraditelné, přesto ve stravě mnohých z nás často chybí. Navíc mají skvělý sytící efekt, takže vás netrápí pocit hladu. Začnete pravidelně konzumovat zeleninuzdravé tuky. Zkrátka aniž si to uvědomujete, pomaličku si začínáte vytvářet nové stravovací návyky, na kterých můžete v budoucnu stavět. Je pak jednodušší pomalu přecházet na zdravý vyvážený jídelníček, protože už víte, že je vám v novém těle dobře.  

Proteinové pudinky KetoDiet vám doplní kvalitní bílkoviny.

Chcete se pustit do hubnutí s KetoDiet? Začněte tím, že vyplníte BMI kalkulačku a zjistíte, jaký dietní plán zvolit. 

BMI kalkulačka

Jak jsme na tom my Češi s nadváhou?

Při téhle otázce je mi vždycky smutno. Česká republika se již mnoho let drží na předním místě pomyslného žebříčku obézních národů. A to nejen v Evropě, ale celosvětově.  

Česká kuchyně bohužel nepatří k těm zdravým:

  • Sádlo jako základ, tučné vepřové maso, knedlíky, moukou zahuštěné omáčky a k tomu pivo!
  • Kde je vláknina v podobě zeleniny, omega-3 ze zastudena lisovaného olivového oleje, vitamíny a minerály ze zeleniny nebo např. čerstvé ryby?

To v české kuchyni nenajdeme. I když musím říct, že se blýská na lepší časy a moderní česká gastronomie začíná být i odlehčená. Stravovací návyky zažité po generace se ale velmi těžko mění. A společně s dnešní uspěchanou dobou, kdy všichni jezdíme v autech, se není čemu divit, že je na tom náš národ tak špatně. S tím jsou ale samozřejmě spojená i rizika onemocnění, která s sebou nadváha a obezita přinášejí. Jsou to především: 

  • cukrovka,
  • vysoký krevní tlak,
  • vysoký cholesterol,
  • ale i rakovina tlustého střeva, kde jsme teprve nedávno opustili přední místo v Evropské unii, a která je jednoznačně důsledkem špatné životosprávy.

Jaké jsou nejčastější chyby ve stravování?

Já si myslím, že stravování by mělo mít řád. Mnoho lidí jí relativně zdravě, ale chybí jim logika v tom, jak si svůj jídelníček skládají, a taky pravidelnost. A ono je jedno, jestli je to 2× nebo 5× denně. Dnes už to není jako dřív, kdy se říkalo, že se musíš nasnídat, i když nemáš chuť apod. Váš režim by se měl ideálně opakovat a měl by být (pokud možno) každý den stejný.

Vejce mají vysoký obsah kvalitních bílkovin.

Jaké omyly a mýty o stravování jsou podle tebe nejhorší?

  • Že vajíčka zvyšují cholesterol,
  • že je třeba nahradit máslo margarínem
  • nebo že se po lžičce medu před spaním hubne.

Za jeden z největších omylů v oblasti výživy považuji vyřazení potravin s přirozeně se vyskytujícím tukem a jejich nahrazení „light” verzemi bez tuku, zato plnými škrobů.   

Vajíček se nezříkejte

Naopak! Do zdravého jídelníčku určitě patří. Do své stravy vejce zařaďte, a to nejen o Velikonocích. 

Asijská polévka Pho Bo podle receptu výživové poradkyně Martiny Weisserové

Jakou národní kuchyni máš ráda? Prozradíš nám nějaký recept?

Moc ráda cestuji a poznávám zahraniční kuchyně. Doma pak experimentuji a zkouším vařit nová jídla. Zbožňuji asijskou kuchyni, ale také středomořskou, a to hlavně ryby a mořské plody na jakýkoliv způsob. Do kanceláře si pravidelně objednáváme poke, což je jídlo původem z Havaje, které se také chystám doma zkusit.  

Recept prozradím ráda. Vybírám lehké a zdravé jídlo, které vás zahřeje –⁠ asijskou polévku Pho Bo, ale v trochu jiné verzi. 

Asijská polévka Pho Bo „bez Pho”

Na vývar potřebujeme:

  • hovězí kližka i s kostí – 800 g 
  • čerstvý zázvor – 50 g 
  • chilli paprička – 1 ks 
  • celý badyán – 5 ks 
  • celá skořice – 3 ks 
  • sůl – 2 polévkové lžíce 
  • studená voda – 3 l 

Co dáme do misky?

  • cuketa – 1 ks nakrájená na nudličky 
  • mrkev – 3 ks nakrájené na nudličky 
  • žampiony – 2 větší kusy nakrájené na tenké plátky 
  • koriandr čerstvý – nahrubo nasekaný 
  • citron – 1 ks nakrájený na plátky 
  • chilli paprička – 1 ks nakrájený na plátky 
  • jarní cibulka – 1 svazek nakrájený na kolečka 
  • vejce – 2 ks uvařené ne úplně natvrdo 
  • sójová omáčka – dle chuti 
  • Perfect pasta – 1 balení 

Jak na to? 

  1. Vývar vaříme cca 60 minut v tlakovém hrnci. 
  2. Nudle Perfect pasta připravíme dle návodu, tzn. několikrát propláchneme vodou a poté cca 1 min. ohříváme v mikrovlnné troubě. 
  3. Hotový vývar slijeme a maso pokrájíme na drobné kousky. 
  4. Do větších misek nachystáme nudle, mrkev, cuketu, žampiony, maso a vše zalijeme připraveným vývarem
  5. Zbylé suroviny přidáme dle své chuti. 
  6. Polévku můžeme dochutit pravou sójovou omáčkou, citronem a chilli papričkou. Navrch sypeme čerstvý koriandr.

 

Foto: Martina Weisserová, KetoDiet, Unsplash

Tenhle článek stojí za sdílení!

Martina Weisserová manažerka produktového oddělení a dietní koučka KetoDiet

Naše dietní koučka je v oblasti výživového poradenství jako doma. Zdravý jídelníček je pro ni vášní. Vymýšlí pro vás recepty z kvalitních surovin.

Tereza Břízová copywriter KetoDiet

Jako správný copywriter zásobuje náš blog novinkami ze světa proteinové diety, rozhovory o hubnutí a články z oblasti aktivního životního stylu.

Předchozí článek:

Zjistěte, proč jsou proteiny pro naše tělo nepostradatelné, a to nejen v průběhu hubnutí.
Přečíst si o proteinu

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů