Nejlepší bylinkové máslo připravíme ze skutečně čerstvého másla, známého též jako čajové máslo. Tedy takového, které obsahuje nejméně 80 % tuku. Výběr a množství přísad si nejlépe doladíme sami podle chuti.
Máslo necháme při pokojové teplotě změknout. Pak jej posolíme a zamícháme s nasekanými čerstvými bylinkami. Bylinky můžeme použít čerstvé, mražené i sušené, případně je kombinovat. Čerstvé bylinky omyjeme vodou a nasekáme nebo nakrájíme nadrobno. Sušené bylinky jemně rozemneme. Podle chuti přidáme další koření.
Připravenou hmotu necháme v chladničce uležet přibližně 60 minut. Pokud nemáme příliš času, pak dáme hmotu na potravinovou fólii, pergamenový papír nebo alobal a svineme do válečku. Při servírování pak už jen odkrajujeme tenké plátky.
Ti, kteří si rádi vyhrají s úpravou jídla, mohou bylinkové máslo nazdobit za pomoci zdobičky dortů nebo připravit tvary ve formičkách na cukroví.
Krátkodobé skladování bylinkového másla je možné v chladničce (vydrží až 2 týdny). Pokud ho chceme mít po ruce delší dobu, pak je vhodnější jeho zmrazení (vydrží i několik měsíců).
Vhodné bylinky na bylinkové máslo: bazalka, celerová nať, česnek, estragon, fenykl, kopr, máta, oregano, tymián, pažitka, libeček, meduňka.
Bylinkové máslo můžete servírovat na domácích houstičkách nebo jím namazat již hotový keto chleba.