🥤 Sleva až 40 % na proteinové nápoje. + 🍫 Věrnostní sleva 15 % na proteinové tyčinky. Slevy lze kombinovat. Platí do neděle.

Dýně. Proč a jak ji zařadit do diety? 7 + 2 snadné recepty

3. 10. 2023Tento článek vám zabere 5 min čteníMartina Weisserová, Nikola Nevečeřalová

Dýně není jen atraktivní podzimní dekorací. Pusťte si tuhle nízkokalorickou zeleninu na talíř. Sedne jak do jídelníčku na hubnutí, tak běžného zdravého.

Dýně hokaido. Dietní podzimní zelenina i do keto diety

Proč zařadit dýni i do dietního jídelníčku?

Největší předností dýně je bezpochyby její chuť. Na to, že se jedná o zdravou zeleninu vhodnou i do proteinové diety, je chuťově výrazná a obsahuje spoustu prospěšných látek. „Je zdravá a má velmi rozmanité využití. Jak ve slané, tak ve sladké kuchyni. Z jejích semen se navíc získává velmi kvalitní dýňový olej,“ odhaluje všestrannost dýně výživová poradkyně Martina Weisserová, kterou od nás možná znáte ještě pod příjmením Dvořáková a která se zdravým jídelníčkům a keto dietě věnuje víc než 15 let.

„Příprava dýně není vůbec náročná. Nepotřebuje ani dlouhou tepelnou úpravu, a proto je stále oblíbenější. Ať už jako příloha k masu, do polévek nebo do sladkých dezertů,“ doplňuje výhody dýně Martina.

Dýňová polévka podle výživové poradkyně Martiny Weisserové, KetoDiet

Nejoblíbenější druhy dýně

Existuje spoustu druhů dýní, ale bohatě stačí mít přehled o těch, které se v kuchyních objevují nejčastěji. „Já mám ráda všechny druhy dýní. Nejčastěji ale používám hokaido nebo máslovou dýni, případně kombinaci obou dvou,“ prozrazuje své favoritky výživová poradkyně. 

Nejoblíbenější z jedlých dýní jsou: 

  • Dýně hokaido (pojmenována po japonském ostrově Hokkaidó, kde se hojně pěstuje, ale píšeme ji počeštěně),
  • Máslová dýně,
  • Muškátová dýně,
  • Patizon,
  • Špagetová dýně.

Výživové hodnoty dýně hokaido (na 100 g)

  • 1,7 g bílkovin,
  • 8,8 g sacharidů,
  • 0,23 g tuků,
  • 1,6 g vlákniny.

Zdroj hodnot

Zdraví prospěšná dýně. Co obsahuje?

Dýně možná není na první pohled typickou zeleninou, ale tvoří ji z 90 % voda. „Proto je nízkokalorická a hodí se pro každého, kdo si hlídá svou hmotnost. Díky nízkému obsahu sacharidů ji můžeme využít i při keto dietě,“ vysvětluje Martina Weisserová.

Zjistěte, od kterého kroku dietního plánu můžete dýni do jídelníčku zařadit -> v seznamu vhodných potravin pro keto dietu.

Další výhody dýně podle výživové poradkyně:

  • Je bohatá na vlákninu, díky které vás lépe zasytí a která je důležitá pro dobře fungující trávení (pravidelné vyprazdňování).
  • Obsahuje velké množství betakarotenu, který jí dodává krásně sytou oranžovou barvu. Hlavně je ale prospěšný vašemu zdraví – chrání kůži před ultrafialovým zářením a funguje jako velmi důležitý antioxidant, který pomáhá neutralizovat volné radikály a podporuje imunitní systém.
  • Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a E.
  • Z minerálů je v ní nejvíce zastoupený draslík, který je prospěšný hlavně nervové soustavě a svalům.

Dýně působí blahodárně i zvnějšku. Kromě kuchyně a zdobení zahrady se využívá v kosmetickém průmyslu. Do hydratačních pleťových krémů nebo výživných balzámů na rty se přidává dýňový olej či dýňový extrakt. Dýňová semínka pomáhají s čištěním pokožky.

Recept výživové poradkyně KetoDiet: Dýně s fetou

Dietní recepty z dýně. Zaválí i začátečníci

U naší výživové poradkyně se často vaří dýňová polévka a prověřený je i níže uvedený dýňový cheesecake. „Úplně nejradši mám ale dýni zapečenou v troubě. Je to super jednoduché a rychlé a vždycky si moc pochutnám,“ sdílí svůj oblíbený recept Martina.

RECEPT: Dýně zapečená v troubě podle Martiny Weisserové

  • Nakrájím dýni hokaido na větší kousky (i se slupkou, pečením krásně změkne).
  • Plech vyložím pečicím papírem, naskládám dýni, posypu ji nastrouhanou fetou, zakápnu olivovým olejem a dám péct.
  • Takto upečenou dýni dochutím najemno nakrájenou petrželkou a dýňovými semínky (klidně je opražte na pánvi nasucho), které nasypu navrch. Může být skvělou přílohou ke grilovanému masu, já ji mám ale nejradši jen tak samotnou.

TIP výživové poradkyně: 2 dietní dezerty z dýně

„Vyzkoušejte zdravější variantu cheesecaku, kdy se do krémového základu rozmixuje podušená dýně dochucená skořicí,“ doporučuje přípravu dýně na sladko Martina Weisserová. Upravte si třeba tento recept na low carb cheesecake nebo vyměňte batáty za dýni v dietních muffinech.

Dýňové rychlovky. Nestíháte vařit?

Zkuste dýňovou pomazánku nebo dýňovou polévku, které vám navíc dodají extra porci bílkovin.

A jeden tajný tip pro vás: Pomazánku se slaninou a dýní můžete využít jako rychlou omáčku na těstoviny.

Vypěstujte si bio dýni doma

Zkuste si na příští rok vypěstovat dýni sami, zvládnete to i na balkoně. Zasaďte semínka z dýně nebo zakoupené sazenice na jaře do půdy nebo hodně velkého květináče (jedna dýně potřebuje 1–2 metry místa) a dbejte na pravidelné zalévání. Zralou dýni pak poznáte podle správné barvy a taky podle zaklepání. Ano, zkuste na ni zaťukat. Pokud je dutá, můžete sklízet. 

Naše výživová poradkyně má s pěstováním dýně vtipnou zkušenost. „Dýně se mi podařilo vypěstovat omylem, z čehož usuzuji, že to nebude nic náročného, protože já nejsem zrovna dobrý zahradník,“ směje se Martina a vysvětluje, jak k tomu došlo. „Každý rok na podzim používám dýně jako dekoraci kolem našeho domu. Jednu jsem si odložila do trávy u plotu a zapomněla na ni. Zůstala tam do jara, sama zakořenila a my mohli na podzim sklízet několik obrovských dýní.“

 

Foto: Archiv autorů

Tenhle článek stojí za sdílení!

Martina Weisserová manažerka produktového oddělení a dietní koučka KetoDiet

Naše dietní koučka je v oblasti výživového poradenství jako doma. Zdravý jídelníček je pro ni vášní. Vymýšlí pro vás recepty z kvalitních surovin.

Nikola Nevečeřalová copywriter a brand markeťák KetoDiet

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů