🥤 Sleva až 40 % na proteinové nápoje. + 🍫 Věrnostní sleva 15 % na proteinové tyčinky. Slevy lze kombinovat. Platí do neděle.

Proč nehubnu, i když zdravě jím a cvičím?

19. 7. 2022Tento článek vám zabere 10 min čteníredakce KetoDiet

Snažíte se ze všech sil, cvičíte, běháte, jíte zdravě, a přesto ne a ne zhubnout? Nebo vám to z počátku šlo skvěle a po pár týdnech se hubnutí zastavilo? Nezoufejte! To, jakým tempem hubnete, závisí na mnoha faktorech a otázky „Proč nehubnu?“ nebo „Proč se mi zastavilo hubnutí?“ jsou jedny z nejčastějších na naše výživové poradkyně. Proto jsme spojili síly a sepsali jsme pro vás odpovědi na nejčastější otázky, na které se ptáte.

7 nejčastějších důvodů, proč nehubnete

Proces hubnutí ovlivňuje široká škála různých faktorů. Pojďme zjistit příčinu neúspěchu v hubnutí a najít cestu k vysněné postavě.

1. Nedostatek spánku a stres

Pracujete do noci a máte pocit, že čtyři hodiny spánku vám bohatě stačí? Mnoho lidí spánek podceňuje, přitom spánek je pro naše zdraví a hubnutí nepostradatelný. Pokud vaše tělo bude unavené a nebude mít dostatek regenerace, nebude mít sílu ani na hubnutí. Zkuste zkrátit čas strávený u televize nebo u pracovních povinností a raději si jděte o dvě hodiny dříve lehnout.


Pozor také na stavy chronického stresu, při kterém může dojít ke zvýšenému ukládání tukových zásob. Téma stres a hubnutí jsme pro vás rozepsali v článku Zhubnu, když jsem ve stresu? Pravda o tom, jak spolu vychází stres a hubnutí.


 

Při hubnutí je důležitý odpočinek a dostatečná regenerace. Nedostatek spánku a stres může ohrozit vaše hubnutí.

2. Dietní historie

Hubnutí může ovlivnit i způsob stravování před dietou. Pokud jste byli zvyklí jíst nepravidelně nebo ve večerních hodinách, nemusí k hubnutí po zahájení diety dojít tak snadno. Tělo se při pravidelném stravování, příjmu bílkovin, vlákniny a tuků potřebuje tzv. „dovyživit“, což s sebou může často nést i mírný nárůst váhy z důvodu zpomaleného metabolismu.

Důležité tedy je dát si na čas a nechat tělu prostor, aby si zvyklo na nový režim, dostalo se do správné rovnováhy, naučilo se pravidelnosti a odbouralo strach z hladovění.


Keto dieta není jen o ztrátě hmotnosti, ale i o celkové změně pohledu na stravování a začátek nového, zdravějšího životního stylu.


3. Špatný pitný režim

Pitný režim určitě nepodceňujte. Snažte se denně vypít alespoň 2,5 litru vody a vynechte sladké limonády. Pokud máte s dodržováním pitného režimu problém a zapomínáte pít, noste si všude s sebou láhev vody, mějte ji na očích a pijte, pijte, pijte.

Ideální je v tomto případě:

  • čistá voda
  • neochucená minerální voda
  • zelený čaj
  • slabý ovocný čaj
  • bylinkový čaj
  • KetoDiet sirupy bez cukru

Zejména u keto diety je pitný režim důležitý, protože pomáhá z těla vyplavit toxiny uvolňované během ketózy.

Obecně platí, že na 1 kg vaší hmotnosti byste měli vypít 30–40 ml tekutiny.


 

Pro efektivní hubnutí je důležitý pitný režim. Denně bychom měli vypít alespoň 2,5 litru vody.

4. Málo pohybu

Jíte zdravě, vyváženě, dobře spíte, váha klesá, ale stále nevypadáte tak, jak byste si přáli? Zkuste zařadit pohyb! Ne, nemusíte hned naběhat desítky kilometrů ani potit se každý den dvě hodiny v posilovně. Pokud se na takový způsob aktivity necítíte, běžte se třeba projít do lesa, udělejte si rodinný výlet, místo autem choďte pěšky, jezděte na kole nebo si zacvičte doma při sledování oblíbeného seriálu.


Vyzkoušet můžete třeba skvělé cviky na břicho, které zvládne i začátečník!

Každý pohyb se počítá!


5. Spoléháte na „zázračné“ pilulky

Když budete jíst každý den tyto prášky, zaručeně zhubnete!“ Věta, kterou často vídáte na různých internetových stránkách, ale opravdu můžete zhubnout díky zázračným práškům na hubnutí? Žádné léky na hubnutí vám nezaručí štíhlou postavu, pokud nezačnete správně jíst a hýbat se. Prášky na podporu hubnutí vám mohou zrychlit metabolismus a podpořit spalování tuků, ale nikdy po nich nezhubnete, aniž byste pro to sami něco udělali. To samé platí i pro čaje na hubnutí nebo doplňky stravy na hubnutí.

Čaje vám mohou pomoci při detoxikaci organismu a pročištění střev, ale nikdy vám nezaručí štíhlou postavu a rychlé hubnutí.

6. Zdravotní obtíže

Pokud trpíte některou z možných kontraindikací, je v první řadě vhodná konzultace s lékařem, který může spolehlivě určit, zda je ketonová dieta konkrétně pro vás vhodná.

U některých zdravotních obtíží, jako je například onemocnění štítné žlázy nebo hormonální poruchy, je potřeba myslet na to, že hubnutí může jít výrazně pomaleji, nebo dokonce zhoršit váš zdravotní stav.

7. Hormonální změny, hormonální nerovnováha

Nejčastější nerovnováhou je nadbytek či nedostatek hormonu štítné žlázy. Ten se může projevit otoky, vypadáváním vlasů, suchou pokožkou, bušením srdce, v opačném případě zpomaleným tepem, ale i zvýšením hmotnosti.


Téma Hormony a jejich vliv na úspěšné hubnutí včetně rozhovoru se specialistou (endokrinologem) najdete na našem blogu.


 

10 nejčastějších otázek na téma PROČ NEHUBNU?

Našim výživovým specialistkám jsme položili nejčastěji kladené dotazy. Podívejte se na jejich odpovědi.

1. Jak se dostat do ketózy?

„Jednoduše. Snižte ve svém jídelníčku příjem sacharidů na minimum, vydržte 2–4 dny a dostanete se do ketózy. Jezte maximálně 50 g sacharidů denně. Nastane tak změna metabolismu, na základě které si vaše tělo zvolí jako primární zdroj energie tuky místo sacharidů.“

2. Jak se můžu „vyhodit“ z ketózy?

„Z ketózy se můžete vyhodit, pokud porušíte dietní plán alkoholem, sladkostmi nebo jídlem s vysokým obsahem sacharidů. Dá se říct, že z ketózy se vyhodíte raz dva.
Jelikož ketóza probíhá v těle při příjmu sacharidů do 50 g, je vhodné dodržovat dietní plán a držet se vždy povolených potravin pro jednotlivé kroky diety.“

3. Vyhodil/a jsem se z ketózy – za jak dlouho se do ní zase dostanu?

„Pokud jste ketózu narušili, nebo z ní vypadli, pokračujte prostě dál v dietním plánu tak, jak máte nastaveno. Nastartujte proces znovu a budete opět hubnout. Pokud vše dodržujete správně, ketóza by měla nastat hned v momentě, kdy tělo vyčerpá zásoby glykogenu, což bývá zpravidla po 2–4 dnech.“

4. Jak nastartovat metabolismus a hubnutí?

„Máte-li zpomalený metabolismus a potřebujete ho nastartovat, je klíčová pravidelnost ve stravování a zařazení pohybu. Důležité je dbát na dostatek bílkovin, které vás zasytí a nepodceňovat snídani, který by měla být nutričně vyvážená. Dopřejte si také kvalitní spánek a dostatek odpočinku.“

5. Proč dodržovat dietní plán?

„Aby bylo hubnutí efektivní, je důležité projít celým dietním plánem. Jinak řečeno absolvovat všechny 3 fáze (kroky) diety, přičemž každá fáze by měla trvat stejně dlouho.
Pokud se naučíte pravidelně jíst, zařazovat do svého jídelníčku zeleninu, zdravé tuky a postupně navyšovat sacharidy, vyhnete se po dietě nežádoucímu jojo efektu.“

Pro efektivní hubnutí je potřeba projít celým dietním plánem a tím se vyhnout jojo efektu.

6. Hubnutí se mi zastavilo – proč?

„V průběhu diety se může stát, že se hubnutí zastaví, ale nemusíte panikařit, protože je to poměrně častý a běžný jev. Každé tělo se s dietním režimem vyrovnává jinak a je tak třeba dát tělu čas a mít trpělivost. Často se stává, že se hubnutí zastaví při přechodu mezi jednotlivými fázemi dietního plánu, kdy se tělo vyrovnává s navýšením sacharidů. Z tohoto důvodu je vhodné od 2. fáze dietního plánu zařadit pravidelný pohyb (chůze, běh, plavání, aerobní cvičení, rotoped).“

Pro účinné hubnutí je třeba při cvičení myslet na správnou tepovou frekvenci, kterou si můžete zkontrolovat na chytrých hodinkách.

U žen mohou ovlivnit váhu také hormony a fáze menstruačního cyklu, takže pokud máte před menstruací, může se váha nejen na několik dní zastavit, ale i mírně zvýšit (hlavně kvůli zadržování vody v těle).

7. Vážím dnes víc než včera – přibrala jsem?

„Drobné váhové výkyvy (i několikadenní) jsou naprosto běžné. Prvním úbytkem na váze bývá zadržená voda navázaná na tuk. Člověk pociťuje celkové „splasknutí“ a teprve poté nastupuje redukce tukových zásob. Mnohdy je proto lepší měřit úbytky v cm na obvodech (pas, boky, paže…), než se opakovaně vážit. Pokud dodržujete vše tak, jak máte, nemusíte se obávat toho, že byste přibírali.“

8. Vše dodržuji a nehubnu – jak to?

„Nejčastějším důvodem, proč nehubnete, je paradoxně nedostatečný příjem živin a zdravých tuků. Často se totiž setkáváme s tím, že zákazník jí v rámci zdravých tuků pouze hrst ořechů, ale to vašemu tělu jednoduše nestačí. Zeleninu a zdravé tuky je potřeba doplňovat pravidelně každý den v přesně doporučeném množství. Když budete hladovět, tak si vaše tělo bude ukládat tukové zásoby, a vy nezhubnete.“

9. Nehubnu a cítím se unaveně, vyčerpaně – proč?

„Pokud jste během diety vyčerpaní, hladoví, unavení a nehubnete, je to známka toho, že dietní plán pro vás není sestaven správně a je nutné kontaktovat výživovou poradnu. Pracujete-li například na dlouhé směny, máte extrémně fyzicky náročnou práci nebo intenzivně sportujete, je potřeba mít plán upravený na míru.“

Během takto náročného a dlouhého dne byste měli sníst alespoň 5–6 proteinových jídel (mezi jednotlivými porcemi by měl být vždy rozestup 3 hodiny), zařadit půl kila zeleniny (klidně i tepelně upravené) a zdravé tuky.

10. Žádný z možných důvodů se mě netýká, a přesto nehubnu. Jak je to možné?

„Pokud žádný z důvodů uvedených výše není příčinou toho, že nehubnete, je na místě zaměřit se na váš zdravotní stav a ideálně kontaktovat lékaře. Velmi často bývá důvodem toho, že nehubnete, nějaká zdravotní kontraindikace nebo hormonální porucha.“

Nejčastěji se setkáváme s poruchou štítné žlázy, obtížemi s lymfatickým systémem, hormonálními změnami po porodu nebo v přechodu, potravinovými alergiemi (lepek, laktóza), případně medikacemi různými léky (antidepresiva, kortikoidy…).

Výživový specialisté jsou vám k dispozici každý den a zodpoví vám všechny vaše otázky.

Nenašli jste odpovědi na své otázky nebo hledáte podporu a pochopení v průběhu hubnutí? Obraťte se na naši výživovou poradnu, kde vám naši výživoví specialisté poradí před začátkem, v průběhu i po skončení dietního plánu.

Kontaktuje naše výživové specialisty

Telefon: +420 734 182 718

e-⁠mail: poradna@ketodiet.cz

Online chat: Po–Pá: 8.00–16.00 hod. (v pravém dolním rohu webové stránky)

Foto: KetoDiet, Unsplash

Tenhle článek stojí za sdílení!

skupina autorů redakce KetoDiet

Píšeme pro vás o nových produktech, o nejrůznějších akcích, o vašich proměnách nebo třeba o tom, jak vařit zdravě bez zbytečného cukru.

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů