🌜 Night Shopping –24 % téměř na vše* s kódem NIGHT2D4 🌛 Do neděle probíhá také 🌸 jarní výprodej se slevami až 50 %.

Je snídaně důležitá pro naše zdraví?

3. 5. 2022Tento článek vám zabere 6 min čteníredakce KetoDiet

Snídat, či nesnídat? Toť otázka. Snídaně je již dlouhou dobu považována za nejdůležitější jídlo dne, jelikož nám po ránu nastartuje metabolismus a tím připraví naše tělo na nový den. Zajistí dostatek energie, ze které můžeme celé dopoledne čerpat a netrápí nás hlad. Ale je snídaně opravdu tak nepostradatelná, jak se na první pohled zdá? Pojďme si o tom říct něco víc.

Snídaně nastartuje metabolismus a dodá našemu tělu energii.

Snídat nebo nesnídat? Jak to doopravdy je?

Naše tělo, i když to není vidět, pracuje i přes noc. Zatímco my spíme, tělo se regenerujenabírá sílu na další den. Přes noc trávíte a spotřebováváte energii, kterou ráno musíte znovu doplnit.

Někdo si neumí představit start dne bez toho, aniž by se nasnídal, a někdo do sebe po probuzení nedostane ani sousto. Jak najít tu správnou cestu?

Odpověď je celkem jednoduchá. Jednejte intuitivně. Pokud cítíte, že vaše tělo bez snídaně nefunguje, určitě snídani nevynechávejte, ale pokud nejste zvyklí snídat, a to poslední na co ráno myslíte, je snídaně, klidně ji o pár hodin odložte. Na snídani nikdy nespěchejte, udělejte si na ni čas, jezte pomalu, v klidu a na příjemném místě.

Není nutné za každou cenu ráno jíst a do hodiny po probuzení do sebe dostat 20–25 % z celkového energetického denního příjmu. Vždy berte v úvahu hlavně váš spánkový profil a váš tréninkový či pracovní harmonogram.

Nicméně, to neznamená, že nesnídat je zdravé. Každý jsme jiný a každému vyhovuje něco jiného, proto je v tomto případě opravdu důležité najít tu správnou rovnováhu, aby náš metabolismus fungoval a nezpomalil. Což se může stát, pokud budeme dlouhodobě vynechávat jídlo v ranních / dopoledních hodinách a dohánět to odpoledne nebo večer. To se totiž energie získaná z jídla ukládá do tuků a následkem často bývá nárůst váhy. Oproti tomu lidé, kteří snídají, pravidelně jedí a jejich metabolismus optimálně funguje, snáze hubnou a udržují si štíhlejší postavu.

Jak se naučit snídat?

Ráno vstát, rychle do koupelny, obléknout a honem do práce, do školy nebo s dětmi do školky. Na nic ostatního není čas, natož se stihnout nasnídat. Z toho spěchu a stresu nemáte ráno ani chuť jíst a první jídlo vás čeká až při polední pauze na oběd. Poznáváte se v tom?

I když jsme si říkali, že není nutné za každou cenu hned po probuzení jíst, je ideální si udělat čas na pozdní snídaní, nebo alespoň na menší dopolední svačinku. Jak se to naučit?

TIP!

Až budete mít chvíli čas, i kdyby to bylo třeba v půl jedenácté, najezte se. Další den si jídlo posuňte o několik minut dřív, takhle posnídejte dva dny a třetí den si naplánujte jídlo už třeba na desátou. Postupně jídlo posouvejte tak, jak vám to bude vyhovovat. Třeba až do doby, kdy bude váš snídaňový čas nastaven před odchodem do práce. Nezapomeňte si tomu přizpůsobit i váš budíček, abyste se nasnídali ráno v klidu a bez spěchu!

Nejezte ani bezprostředně po probuzení, ideální čas pro snídání je cca 45–60 minut po tom, co vstanete. K snídani si také nezapomeňte nalít sklenici vody!


O víkendu si ze snídaně udělejte příjemný rituál. Posaďte se ke stolu společně s dětmi nebo si lehněte do postele s tácem plným dobrot. Uvařte si kávu, čaj, čtěte si knížku nebo koukejte na televizi. Ze snídaně se tak rázem stane čas jen pro vás. Uvidíte, že potom se budete na snídani těšit ještě před tím, než půjdete spát.

5 TIPŮ, JAK ZDRAVĚ A VYVÁŽENĚ SNÍDAT

  1. Snídejte v klidu a bez spěchu a vychutnávejte si každé sousto. Jedině tak si čas snídaně oblíbíte.
  2. Nejezte cestou do práce. Bageta z benzínky a káva z automatu určitě není ta správná volba. Zkuste si svou snídani naplánovat už večer a uvidíte, jak vám bude chutnat.
  3. Nezapomínejte na pitný režim! Po celé noci je tělo dehydrované a potřebuje doplnit tekutiny. Ideální volbou je v tomto případě čistá voda, například s kapkou citronové šťávy, nebo váš oblíbený čaj.
  4. Sladká snídaně? Proč ne! Zda zvolíte sladkou nebo slanou snídani je na vás. Do ničeho se nenuťte a dejte si, na co máte chuť.
  5. Zařaďte všechny potřebné živiny. Zdravá snídaně by měla obsahovat kvalitní zdroj bílkovin (jogurty, sýry, vejce, tvaroh, šunku), vhodné sacharidy (celozrnné pečivo, cereálie, ovoce), vlákninu (zeleninu) i tuky (avokádo, oříšky, semínka). Jde přeci o to nabrat dostatek energie!
Proteinový keto chléb s avokádovou pomazánkou je skvělá zdravá snídaně.

Tipy na nejlepší keto snídaně při dietě

Low carb vafle s tvarohem a ovocem jsou výbornou zdravou snídaní.

Nejlepší recepty na low carb snídaně

Pokud jste si nevybrali svou snídani, nevadí! Máme pro vás v zásobě ještě spoustu dalších nízkosacharidových keto receptů, ze kterých si můžete vybrat a sbírat inspiraci na další dny.

Uvidíte, že teď už snídaně nebude jen zbytečné zdržování, ale příjemně strávený čas před odchodem do práce nebo do školy.

Tenhle článek stojí za sdílení!

skupina autorů redakce KetoDiet

Píšeme pro vás o nových produktech, o nejrůznějších akcích, o vašich proměnách nebo třeba o tom, jak vařit zdravě bez zbytečného cukru.

Keto svět jako na dlani. Ve vašem e-⁠mailu.

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů