Sleva 25 % na proteinové nápoje KetoDiet

Sleva 25 % na proteinové nápoje

Platí na nezlevněné s kódem: 25DRINKY24D

Vyberte si

Jak dostat do jídelníčku víc ryb, které vybrat a jak je připravit? 9 receptů uvnitř

11. 7. 2023Tento článek vám zabere 4 min čteníJiří Skála, Nikola Nevečeřalová

Kolik jste měli tento týden ryb? Jednu konzervu tuňáka? Proč není radno ryby z jídelníčku vynechávat a jak často je jíst? Vaše dotazy vám zodpoví výživový specialista, a ještě přihodíme nejlepší dietní rybí recepty.

Pstruh, dietní nutričně bohatá ryba. I do keto diety.

Proč zařadit ryby do jídelníčku?

Víte, proč mají ryby pozitivní účinky na naše zdraví a slouží jako prevence před kardiovaskulárními problémy, cukrovkou, obezitou nebo nádorovými onemocněními?  

  • Výživový poradce Jiří Skála vám poví, proč by ryby v jídelníčku neměly chybět: 
  • Jsou zdrojem kvalitních bílkovin
  • Dodají zdraví prospěšné tuky – polynenasycené mastné kyseliny omega 3, které si naše tělo neumí samo vytvořit a musí je doplnit právě jídlem. 
  • Obsahují vitamíny, převážně A, D
  • Obsahují minerální látky – zinek, fosfor, selen a především jód – hlavně vzrůstem menší druhy ryb.  
  • Jsou velmi dobře a rychle stravitelné. Rybí maso opouští díky menším svalovým vláknům žaludek už za 2–3 hodiny od jídla. 

Ryby nejde v jídelníčku takřka ničím nahradit. Díky obsahu omega 3 polynenasycených mastných kyselin – kyselině eikosapentaenové a dekosahexaenové, které se nevyskytují v žádných jiných potravinách, je rybí maso výjimečné.

„Můžete užívat doplňky stravy s omega 3 nebo vsadit na rostlinné zdroje omega 3, jako jsou lněná semínka nebo vlašské ořechy, ale konzumaci ryb tím nenahradíte,“ upozorňuje Jiří Skála.

Jak často jíst ryby?

Nejen pro jídelníček na hubnutí platí, že rybu byste si měli dát alespoň 2–3x týdně. Na gramáž je to přibližně 400 g masa. A myslete na to, že jedna porce ryby by měla být spíš tučnějšího typu.  

Jak nezapomenout? Vyberte si třeba středeční večeři, kdy si upečete rybu vcelku, např. pstruha, nebo filety tresky. O víkendu si orestujte poctivý filet lososa. Když si předem stanovíte dny, ve kterých si budete pravidelně dávat rybu, budete s ní počítat a nezjistíte zase za 14 dní, že jste žádnou neměli.

Losos s cuketou, low carb recept i do keto diety.

Jaké ryby jíst?

Možná si myslíte, že je nutné jíst hlavně mořské ryby, ale vězte, že i v našem „rybníčku“ najdete kvalitní a chutné ryby, které vám zajistí nutričně bohatou večeři. Jak tedy ryby vybírat?

Zaměřte se na čerstvost nebo kvalitu skladování. Ani mražené varianty nejsou špatné.

„Mořské ryby sice obsahují vyšší podíl omega 3 a jsou na tom kvalitou masa o něco lépe, podstatnější však je, v jakém prostředí je ryba chována bez ohledu na to, zda je sladkovodní nebo mořská,“ zdůrazňuje důležitost původu ryb specialista na výživu. Zaměřte se tedy na humánní chovy, ověřené prodejce a neopomíjejte lokální ryby. Přece jen žijeme v prostředí, ve kterém jsou nám sladkovodní ryby bližší.

Druhy ryb v jídelníčku střídejte, protože každá z nich má odlišný nutriční profil. Losos, ale taky kapr obsahují tuku včetně omega 3 výraznější množství, zato tuňák nebo treska méně a považujeme je spíš za vynikající zdroj bílkovin. A stejně tak to praktikujte u zeleniny a ovoce nebo třeba oříšků.

Jaké ryby má nejraději výživový poradce Jiří Skála?

„Pokud vezmu v potaz nutriční profil, biologickou hodnotu, chuť a bezpečnost, vítězí u mě pstruh obecný nebo lososovitý. Další vhodnou variantou z nutričního hlediska může být i kapr obecný nebo sumeček africký, který nemá téměř žádné kosti.“

Jak ryby připravovat v keto dietě?

Ryby mají velmi měkké a jemné maso a tomu by měla odpovídat i jejich příprava. Měly by se upravovat šetrně, a ne příliš dlouhou dobu, aby se zachovala jejich šťavnatost a přirozeně jemná chuť.  

keto dietě je nejvhodnější rybu připravovat:  

  • v troubě, 
  • v parním hrnci, 
  • opékat na pánvi na kapce olivového oleje, 
  • grilovat.  

„V dietě bych určitě nedoporučoval rybu smažit,“ uzavírá Jiří Skála. 

Nejoblíbenější recepty na ryby. I pro začátečníky

Top recepty – mořské ryby a plody 

Snadné recepty – sladkovodní ryby + pomazánka

Když není po ruce čerstvá ryba, doplňte jídelníček uzeným lososem, tuňákem z konzervy nebo mraženou rybou. I to se počítá.

Dobrou chuť.

Tenhle článek stojí za sdílení!

Jiří Skála výživový poradce a produktový specialista KetoDiet

Výživový poradce a kondiční trenér v jedné osobě. Zodpovědně rozšiřuje náš sortiment o nové produkty a píše články z oblasti zdravého životního stylu.

Nikola Nevečeřalová copywriter

Pro zdravý jídelníček a pravidelný pohyb má ten správný zápal. Je aktivní nejen v životě, ale i v našem blogu, kde se můžete inspirovat jejími články.

Protein rovnou do e-⁠mailu

Recepty, novinky a tajné akce.

Nebojte, žádný spam a všeho s mírou.

Odesláním e-⁠mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů